Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Grigore Moisil – Today’s Memory

Fiecare bărbat are nevoie de o amantă! Nevasta crede că el e la amantă, amanta crede că e la nevastă, şi aşa, el poate să şadă liniştit în bibliotecă să citească!


Grigore Moisil

10 ianuarie 1906, Tulcea – 21 mai 1973, Ottawa, Canada

 

Grigore Moisil a fost matematician, profesor universitar, membru titular (din 1941) al Academiei de Științe din România, membru titular (din 1948) al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie. În 1924 a fost admis la Politehnică, secția construcții, dar o chemare mai puternică l-a îndreptat spre Facultatea de Matematică, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Pompeiu, mentorul său, Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Anton Davidoglu. A fost în același timp student al Politehnicii și al Universității din București. Interesul pentru matematică a devenit prioritar astfel că în anul 1929 a părăsit Politehnica, deși trecuse deja toate examenele din primii trei ani.

A susținut teza de doctorat, Mecanica analitică a sistemelor continue, în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica și având ca membri pe Dimitrie Pompeiu și pe Anton Davidoglu. Această teză a fost publicată la editura Gauthier-Villars din Paris fiind apreciată de savanții Vito Volterra, Tullio Levi-Civita, Paul Lévy.

În 1930 a studiat la Sorbona și a susținut examenul de docență, cu lucrarea Sur une classe de systèmes d’équations aux dérivées partielles de la Physique mathématique (1931) și a fost numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași. A plecat apoi la Roma cu o bursă de studii Rockefeller.

A ținut primul curs de algebră modernă din România, Logica și teoria demonstrației, la Universitatea din Iași, cercetările sale de logică stând la baza unei puternice școli de matematică în țară și peste hotare.

Grigore Moisil – vizionarul care a introdus informatica în România

A publicat lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice, a insistat și ajutat mult la realizarea primelor calculatoare românești. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni. A primit Computer Pioneer Award al societății IEEE, în 1996 (post-mortem). A fost considerat „părintele informaticii românești” cu invenția de circuite electronice tristabile.

Era, totodată înzestrat cu un deosebit simț al umorului, citatele sale făcând deliciul tuturor

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_C._Moisil

Interesant: http://www.descopera.ro/cultura/12654476-grigore-moisil-savantul-plin-de-umor-care-a-pus-bazele-informaticii-romanesti

 

#eroiuitati: Grigore Moisil

 

***** [In English] *****

Science takes revenge as a woman: not when you attack her, but when you neglect her

Grigore Moisil

10 January 1906, Tulcea – 21 May 1973

 

Grigore Constantin Moisil was a Romanian mathematician, computer pioneer, and member of the Romanian Academy. His research was mainly in the fields of mathematical logic, (Łukasiewicz–Moisil algebra), algebraic logic, MV-algebra, and differential equations. He is viewed as the father of computer science in Romania.

Moisil was also a member of the Academy of Sciences of Bologna and of the International Institute of Philosophy. In 1996, the IEEE Computer Society awarded him posthumously the Computer Pioneer Award.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Grigore_Moisil

*****

 

Grigore Moisil – interview

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #GrigoreMoisil

0 comentarii la „Amintirea de azi – Grigore Moisil – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: