Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ecaterina Teodoroiu – Today’s Memory

Ecaterina Teodoroiu

Cătălina Vasile Toderoiu; 14 ianuarie 1894, Vădeni/Târgu-Jiu – 22 august 1917, lângă Panciu


 

Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu, a fost o cercetașă, participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țara ei.

După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei, care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent.

5 minute de istorie: Povestea Ecaterinei Teodoroiu

Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie. Celebrată ca eroină națională după terminarea războiului, imaginea ei a fost la început marginalizată și apoi distorsionată de regimul comunist

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu

 

Ecaterina Teodoroiu (Film artistic, 1978)

 

***** [In English] *****

Ecaterina Teodoroiu

14 January 1894, Vădeni, Oltenia – 22 August 1917, Mărășești

 

Ecaterina Teodoroiu (born Cătălina Toderoiu) was a Romanian woman who fought and died in World War I, and is regarded as a heroine of Romania.

After studying for 4 years in Vădeni and Târgu Jiu and graduating from the Girls’ School in Bucharest, she was to become a teacher when the Romanian Kingdom entered World War I on the Entente side, in 1916.

In October 1916, Ecaterina joined the Romanian Army, she had initially worked as a nurse but she subsequently decided to become a front-line soldier, being deeply impressed by the patriotism of the wounded and by the death of her brother Nicolae (Sergeant in the Romanian Army).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu

*****

 

Ecaterina Teodoroiu Silent movie (1930)

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #EcaterinaTeodoroiu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ecaterina Teodoroiu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: