România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Florin Piersic – Today’s Memory

27 - Florin-Piersic-1936

Florin Piersic

27 ianuarie 1936, Cluj


 

Florin Piersic este actor de teatru, film, radio și televiziune care a jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957.

Castravetele, dupa I.L. Caragiale (1988)

La doi ani după absolvire, a debutat pe scena Teatrului Național din București în rolul titular din Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci, Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București. A jucat pe scenă în: Act venețian, Gaițele, Străini în noapte, Dulcea pasăre a tinereții.

Eu, tu și Ovidiu (1977)

A fost căsătorit cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Széles, cu care a avut un fiu Daniel. În 1985 Anna Széles a divorțat și s-a mutat în Ungaria. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit, a treia oară, cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.

Trandafirul galben (1982)

A jucat teatru TV: Visul unei nopți de iarnă, Ultima haltă în paradis, Jocul de-a vacanța și în filme: Ciulinii Bărăganului, Neamul Șoimăreștilor, De-aș fi… Harap Alb, Mihai Viteazul, Parașutiștii, În fiecare zi mi-e dor de tine seriile: Haiducii lui Șaptecai, Mărgelatu.

Totul se plătește (1986)

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Florin_Piersic

 

Adrian Paunescu – Repetabila povară

 

***** [In English] *****

Florin Piersic

 born 27 January 1936

Florin Piersic is a well-known Romanian actor and TV personality. He is particularly famous for his leading roles in The White Moor and the Seria Mărgelatu films. He has a reputation, often parodied in popular culture, as a raconteur.

Piersic attended the Caragiale Academy of Theatrical Arts and Cinematography in Bucharest. He joined the regular cast of the Romanian National Theater at 1959 and performed in numerous productions until his retirement in 1989. His first role was as Richard in The Devil’s Disciple.

In 1958 he made his debut on screen in the French-Romanian co-production The Thistles of the Bărăgan. He appeared in more than forty movies, most of them in the Ceauşescu era. He often depicted heroic, masculine characters. More recently, he played in a soap opera.

In 2006, he was voted to the 51st place on the 100 greatest Romanians list. In 2009, he was bestowed with the lifetime achievement award in the Transilvania International Film Festival.

He’s still acting.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Florin_Piersic

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #FlorinPiersic

0 comentarii la „Amintirea de azi – Florin Piersic – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: