CamilRessu - Autoportret-detaliu

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~


 

Camil Ressu

28 ianuarie 1880, Galați – 1 aprilie 1962, București

 

Camil Ressu a fost pictor, membru titular (din 1955) al Academiei Române. Prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una dintre personalitățile marcante ale artei românești.

În 1887 s-a înscris la Școala Națională de Arte Frumoase din București, avându-l profesor pe G.D. Mirea; a continuat studiile la Iași cu pictorul Gheorghe Popovici, pe care le-a terminat în 1902, obținând medalia de argint. S-a perfecționat în străinătate: două luni la München vizitând muzeele, după care s-a înscris la Academia Julian din Paris, în atelierul lui Jean Paul Laurens, unde i-a avut colegi pe Jean Al. Steriade, Nicolae Dărăscu și Ion Theodorescu-Sion.

Transylvanian Landscape
Peisaj Transilvănean
On the Bank of the Siret
Pe malul Siretului
Mill in Landscape
Moară în peisaj

În 1908 a revenit în țară și, preocupat de problemele sociale, a colaborat cu desene satirice la publicațiile Furnica, Facla, Adevărul și s-a înscris în Partidul Social-Democrat din România.

A participat, pentru prima dată în 1910, la expoziția Tinerimii Artistice cu peisaje și compoziții pe teme rustice, în 1912 a expus la Salonul Oficial tabloul Înmormântare la țară, iar în anul următor, la Tinerimea Artistică, portretul de grup Terasa Oteteleșeanu, cu „șapte figuri ale boemei literare, muzicale și pictoricești.”

Little Peasant
Ţărăncuţă
Potato Pickers
Culegătorii de cartofi
Needlewoman
Cusătoreasă
Haymakers Resting
Cosași odihnindu-se
Smaranda
Winter Day
Zi de iarnă

În 1914 a deschis prima expoziție personală la București. În 1917, împreună cu pictorii Nicolae Dărăscu, Ștefan Dimitrescu, Iosif Iser, Marius Bunescu și cu sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Ion Jalea și Oscar Han, a înființat asociația Arta Română, la Iași, a participat activ la înființarea Sindicatului Artiștilor plastici din România în 1921, fiind ales președinte. A fost profesor și rector al Academiei de Belle-Arte din București până în anul 1941, din 1950 a fost președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici, reluându-și și activitatea de profesor la Institutul de Arte Plasice „Nicolae Grigorescu”. În 1955 i s-a acordat titlul de Artist al Poporului

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Camil_Ressu

Sursă fotografii: http://cristi-raraitu.blogspot.ro/2013/01/camil-ressu-133-de-ani-de-la-nastere.html și http://artindex.ro/2012/05/16/ressu-camil-2/

 

***** [In English] *****

Self PortraitCamil Ressu

28 January 1880, Galați – 1 April 1962, Bucharest

 

Camil Ressu was a Romanian painter and academic, one of the most significant art figures of Romania.

He studied at the School of Fine Arts in Bucharest, the School of Fine Arts in Iași and the Académie Julian in Paris. In 1910, his works (landscapes and paintings with bucolic themes) were featured in the Artistic Youth exhibition. Ressu opened his first personal exhibition in 1914, in Bucharest. In 1921, he became the president of the Artists’ Union of Romania.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Camil_Ressu

*****

Peasant Women in Church
Țărănci în biserică
Hora
Boys Bathing
Băieți scăldându-se

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #CamilRessu

1 comentariu la „Camil Ressu

  1. Pingback: 15 Iunie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: