28 - Marta-Bibescu-1886-1973
Marthe Bibesco Portret de Giovanni Boldini, 1911

 

Martha Bibescu

Martha Lucie Lahovari; 28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris


 

Martha Bibescu a fost principesă, romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris și ministru de Externe, și a Smarandei Mavrocordat.

Oameni care au fost – Martha Bibescu

A fost soția prințului George Valentin Bibescu. Și-a împlinit educația primită într-o mănăstire din Belgia cu cea specific românească. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de o mare noblețe de spirit.

După călătorii prin mai multe țări ale lumii, printre care și Persia, a debutat, la întoarcerea în Franța, cu cartea: Les Huit Paradis (Cele opt paradisuri, 1908). Premiat în scurt timp de Academia Franceză, acest volum a deschis seria unei opere impresionante, din care nu au lipsit romanele de inspirație autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalități din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondență, o serie de biografii istorice.

Opera sa s-a constituit într-o mărturie a societății românești și europene din perioada interbelică; s-a impus în lumea intelectualității europene, întreținând corespondența cu Paul Valery, Paul Claudel, Marcel Proust. Nu a fost numai martora evenimentelor cruciale (primul război mondial și actul reîntregirii – „ziua cea mai plăcută din calendarul personal”, cum avea să noteze peste ani), ci și o participantă activă la desfășurarea lor. Romanul care a consacrat-o: Izvor. Țara Sălciilor

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Martha_Bibescu

 

5 minute de istorie – Martha Bibescu la Paris

 

***** [In English] *****

Marthe Bibesco

Martha Lucie Lahovari; 28 January 1886, Bucharest – 28 November 1973, Paris

 

Marthe Bibesco was a Romanian-French writer, novelist, poet, diarist, politician and socialite, of one of the country’s prestigious aristocratic families.

The travel memoirs, Les Huit Paradis (The Eight Paradises, 1908), launched her on a lifelong career as a successful writer of both nonfiction and novels. She became the toast of Belle Epoque Paris, moving easily among the literary, aristocratic and political power elites. She was awarded the Prix de l’Academie Française and met Marcel Proust, who sent her a letter praising her book: „You are not only a splendid writer, Princess, but a sculptor of words, a musician, a purveyor of scents, a poet.”

Bibesco’s papers are at the Harry Ransom Center at the University of Texas at Austin.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Bibescu

*****

 

Prince & Princess Bibesco (1921)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MarthaBibescu #MartheBibesco

1 comentariu la „Martha Bibescu2 min read

  1. Pingback: George Valentin Bibescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: