Today's Memory

Amintirea de azi – Felix Mendelssohn – Today’s Memory

2020 - Felix-Mendelssohn-1809-1874

Felix Mendelssohn

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy; 3 February 1809, Hamburg – 4 November 1847, Leipzig


 

Felix Mendelssohn was a German composer, pianist, musical conductor, and teacher, one of the most-celebrated figures of the early Romantic period. In his music Mendelssohn largely observed Classical models and practices while initiating key aspects of Romanticism – the artistic movement that exalted feeling and the imagination above rigid forms and traditions.

Felix Mendelssohn – Rondo Capriccioso Op. 14 • Piano: Jan Lisiecki

Among his most famous works are Overture to A Midsummer Night’s Dream (1826), Italian Symphony (1833), a violin concerto (1844), two piano concerti (1831, 1837), the oratorio Elijah (1846), and several pieces of chamber music.

Felix Mendelssohn – A Midsummer Night’s Dream Overture • Philharmonia Orchestra, Conductor Francesco d’Avalos, Bach Choir, Soprano J.Howart, Mezzosoprano J.Rigby

Mendelssohn was an extremely precocious musical composer. He wrote numerous compositions during his boyhood, among them 5 operas, 11 symphonies for string orchestra, concerti, sonatas, and fugues and made his first public appearance in 1818, at age nine, in Berlin.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Felix_Mendelssohn

 

Felix Mendelssohn – Violin Concerto E Minor, Op.64 • Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Conductor Paavo Jarvi, Violin Hilary Hahn

 

***** [În română] *****

Felix Mendelssohn

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy; 3 februarie 1809, Hamburg – 4 noiembrie 1847, Leipzig

 

Felix Mendelssohn a fost un compozitor și dirijor german care a activat în perioada de început a romantismului. Lucrările sale includ simfonii, concerte, oratorii, piese pentru pian și muzică de cameră.

Adesea, Felix a fost considerat cel mai celebru copil-minune, după Wolfgang Amadeus Mozart. La vârsta de șase ani a început să ia lecții de pian, întâi de la mama sa, apoi de la Marie Bigot, la Paris, iar la 8 ani studia compoziția cu Carl Friedrich Zelter, la Berlin. Prima sa apariție în public a fost la nouă ani, când a participat la un concert de muzică de cameră. Încă de copil s-a dovedit un compozitor prolific, prima sa lucrare, un cvartet pentru pian, scriind-o la vârsta de treisprezece ani. Primele sale 12 simfonii au fost scrise până la vârsta de 14 ani.

Felix Mendelssohn – Violin concerto, op.64 • Radio Kamer Filharmonie, Conductor Philippe Herreweghe

La 16 ani a scris Octetul pentru coarde în Mi bemol major, prima lucrare prin care și-a dovedit pe deplin genialitatea; împreună cu Uvertura Visul unei nopți de vară, scrisă cu un an mai târziu, sunt cele mai bine cunoscute lucrări din tinerețe. Ulterior a compus Muzica de scenă pentru piesa Visul unei nopți de vară de Shakespeare, în care este inclus Marșul nupțial, o piesă populară pentru nunți după ce, în 1858, a fost cântat în ziua căsătoriei Prințesei „Vicky” (fiica reginei Victoria) cu Prințul Friedrich al Prusiei…

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Felix_Mendelssohn_Bartholdy

*****

 

Felix Mendelssohn – Wedding March

 

#todaysmemory #FelixMendelssohn

0 comentarii la „Amintirea de azi – Felix Mendelssohn – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: