Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ștefan Mihăilescu–Brăila – Today’s Memory

Ștefan Mihăilescu–Brăila

3 februarie 1925, Brăila – 19 septembrie 1996, București


 

Ștefan Mihăilescu–Brăila a fost actor de teatru, film, radio și televiziune, Artist Emerit.

Copil din flori, crescut de o mamă săracă și singură, era îndrăgostit de teatru şi film, vedea toate filmele de la cinematograf. La 14 ani a încercat să meargă în America să se facă artist; în 1939, împreună cu un prieten s-a îmbarcat clandestin pe vapor , dar prietenul a lăsat acasă un bilet de adio, aşa că părinţii acestuia le-au stricat planurile. De la 16 ani a lucrat ca muncitor în port, salahor, apoi funcţionar.

Momente 4

A absolvit, pe cont propriu, în 1947 Conservatorul de muzică şi artă dramatică „G. Cavadia” şi s-a angajat la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, jucând în spectacole ca La Ilie bun și vesel de Ion Damian, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Poveste de dragoste de Margarita Aligher, Burghezul gentilom de Moliere, Bădăranii de Carlo Goldoni și Ultima oră de Mihail Sebastian. În 1956 juca la teatrul din Baia Mare, iar în 1957 s-a angajat prin concurs, la Teatrul Muncitoresc (Giuleşti) din Bucureşti.

Momente 6

A debutat în cinema în filmul Alo? Ați greșit numărul (1958), jucând cu o inegalabilă măiestrie artistică, în cele mai reușite comedii din cinematografia românească: Titanic vals, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Astă seară dansăm în familie, Cu mîinile curate, Accident, Păcală, Elixirul tinereții, Ciocolata cu alune, Nea Mărin miliardar, Duelul, Buletin de București, Secretul lui Bachus.

Alarmă în Deltă (1975)

Rolul titular din filmul Secretul lui Bachus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ștefan Mihăilescu Brăila.

Secretul lui Bachus (1984)

 „Am lucrat cu cei mai buni actori ai timpului. Pleiada de aur. Pentru rolul lui Bachus, l-am „ochit” încă de la început pe Ștefan Mihăilescu Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui Bachus. Căpăta o privire de gheață care parcă tăia ca un laser”, spunea Geo Saizescu despre actorul brăilean.

A fost căsătorit cu Georgeta Rahtopol. A fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune. A fost distins cu titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne (1964) și Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967)

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Mih%C4%83ilescu-Br%C4%83ila

***** [In English] *****

Ștefan Mihăilescu-Brăila

3 February 1925, Braila – 19 September 1996, Bucharest

 

Ștefan Mihăilescu-Brăila was a Romanian stage, film, television and voice actor. He appeared in more than fifty films from 1959 to 1984.

He played in important movies such Nea Marin Miliardar (1979), Secretul lui Bacchus (The Secret of Bacchus, 1984) and Fiul muntilor (Mountains’ Son, 1981).

Mihăilescu-Brăila was awarded the title of Honored Artist of Romaniafor outstanding achievements in work in theater, music and visual arts” and the Order of Cultural Merit Class III (1967) „for outstanding achievements in the drama„.

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #ȘtefanMihăilescuBrăila

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ștefan Mihăilescu–Brăila – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: