Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Sergiu Malagamba – Today’s Memory

Sergiu Malagamba

6 februarie 1913, Chișinău – 15 aprilie 1978, București


 

Sergiu Malagamba a fost compozitor, aranjor muzical, dirijor și baterist. S-a născut într-o familie de origine italiano-armeană. A studiat muzica la Conservatorul Unirea din Chișinău (1931–1933). După o perioadă de întrerupere, a continuat studiile superioare muzicale în 1950 la Conservatorul din București. A studiat o perioadă violoncelul, dar s-a simțit mai atras de baterie, instrument la care a excelat, ajungând la o tehnică de virtuoz. A debutat ca baterist pe scena muzicală bucureșteană în anul 1937, în diferite formații de muzică de dans.

Sergiu Malagamba – Bateriada

În 1939 a dirijat primul său concert de muzică ușoară cu Orchestra Malagamba, cu care cânta în barurile Melody și Continental. Înainte de a se consacra compoziției și baghetei dirijorale, a fost considerat cel mai bun baterist din România, faima lui depășind hotarele. Este considerat a fi fost printre pionierii jazz-ului românesc.

În termeni moderni, a fost, în primul rând, un showman și un trend-maker sau influencer, creând o modă la mare căutare în epocă, malagambismul!

Sergiu Malagamba – Cântecul șoferului

 „În 1942, celebrul percuţionist este ridicat de Poliţie şi internat în lăgarul de la Târgu-Jiu, fiind acuzat de a fi „şef de sectă religioasă periculoasă siguranţei Statului”, tocmai din cauza malagambismului – moda vestimentară a acelor ani care cuprinsese mari mase de tineri dar şi personalităţi marcante ale scenei precum Constantin Tănase, care a apărut în faţa spectatorilor îmbrăcat extravagant. Scandalul a fost declanşat în presă, un gazetar sugerând că tineretul murea în lupte, iar malagambiştii sfidau lumea… Adică statul era ameninţat de frizura tăiată la spate perfect drept, după metoda celebrului frizer „Gică Vapor”, de pălăria care era musai cu boruri late şi panglică fină, de cămaşa obligatoriu uni, asortată cu o cravată cu nodul mic, lungă până peste curea, de sacoul în carouri ample, de pantalonii cu patru pense, cu manşeta strânsă la glezne şi neapărat mai scurţi astfel încât să asigure vedere la ciorapii din lână fină, în dungi în culori tari, sau de pantofii din antilopă, cu talpa de crep foarte groasă. E de la sine înţeles de ce, după încarecerarea lui Malagamba, mii de elevi au protestat vehement pe Calea Victoriei” (Răzvan Moceanu, Povestea fascinantă a legendarului Sergiu Malagamba)

A reușit cu greu, după acest episod dramatic să revină în circuitul muzical… dar fiind un mare talent, a reușit. A întreprins nenumărate turnee peste hotare, în Egipt, Sudan, Polonia, RDG, URSS, Italia și Israel.

Sergiu Malagamba – Te recunosc și pe întuneric

A fost și un strălucit compozitor, printre creațiile sale muzicale aflându-se De ziua ta, Perechea mea ești tu, Noapte bună, vioară; a rămas celebru și prin Baletul tobelor, un solo de baterie pe care a fost creat un dans, care a făcut furori chiar și pe scena Olympia din Paris, în timpul turneului francez cu trupa Teatrului „Constantin Tănase” (1965)

 

 

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sergiu_Malagamba și http://www.rador.ro/2019/02/06/portret-povestea-fascinanta-a-legendarului-sergiu-malagamba/

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #SergiuMalagamba

4 comentarii la „Amintirea de azi – Sergiu Malagamba – Today’s Memory

    Lasă un răspuns

    %d blogeri au apreciat: