Istoria României România frumoasă Today's Memory

Din Bucureștii Vechi – Monumentul lui Pache Protopopescu

2020 - Statuia-lui-Pake-detaliu

Statuia lui Pake Protopopescu

 

Despre Pache Protopopescu, unul dintre cei mai buni primari ai Capitalei, ați citit la istoricul zilei de azi…


Statuia fost realizată în anul 1903 din marmură albă de Carrara de către sculptorul Ion Georgescu. Era amplasată în Piața Pache Protopopescu, un rond în axul bulevardului Pache Protopopescu, pe atunci, lângă Biserica Greacă.

Statuia a fost demolată în anul 1948 de autoritățile comuniste, care au schimbat și denumirea pieței în Parcul Izvorul Rece, iar bulevardul a devenit Bd. Republicii. Pe locul statuii lui Pache Protopopescu s-a amenajat o fântână arteziană. Se numea Fântâna Festivalului fiind construită în 1953, cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, opera sculptorului Mioara Minulescu, fiica poeților Claudia Millian și Ion Minulescu. Jocurile de apă erau interesante, s-a dezvoltat o vegetație bogată, în zilele de caniculă, în zonă se împrăștia o umezeală răcoritoare. devenind un loc în care cei din cartier petreceau momentă plăcute.

 

În anul 2007, fântâna din Parcul Izvorul Rece a fost și ea înlocuită cu o statuie trei-sferturi a lui Nicolae Bălcescu, creație a sculptorului Mircea Corneliu Spătaru, cel care a mai produs și statuile lui Charles de Gaulle (de la Televiziune) și Iuliu Maniu (din Piața Revoluției).

 

V-ați întrebat de ce Bălcescu și nu Pake? Au existat propuneri de acest fel, într-o şedinţă a CGMB din septembrie 2019 a fost înaintat un proiect care prevedea realizarea obiectivului de investiţii Reconstrucţie monument Pache Protopopescu. Se pare că exista un alt proiect, o serie a revoluționarilor pașoptiști pe axa est-vest a Bucureştiului, reprezentată de statuia lui Mihail Kogălniceanu (Piaţa Mihail Kogălniceanu), Ion Heliade Rădulescu (Piaţa Universităţii), C.A. Rosetti (Piaţa Rosetti) și Nicolae Bălcescu (Parcul Izvorul Rece). Întregită acum prin reinstalarea monumentului lui Ion C. Brătianu (Piaţa Universităţii).

 

Surse fotografiii:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_lui_Pake_Protopopescu_din_Bucure%C8%99ti

http://ouatib.blogspot.com/2016/06/fintina-din-parcul-izvorul-rece-1950.html

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #romanianvisualart #PakeProtopoescu

0 comentarii la „Din Bucureștii Vechi – Monumentul lui Pache Protopopescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: