Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ioana Radu – Today’s Memory

Ioana Radu

Eugenia (Jana) Braia; 17 februarie 1917, București – 19 septembrie 1990, București


 

Ioana Radu a fost interpretă de romanțe și muzică populară. De la lăutarii cârciumei tatălui său, Constantin Braia, La ieftenirea traiului din Craiova (Ion al lui Țache, Gheorghe al lui Gâgă, Limbă a învățat și cules primele cântece populare și lăutărești.

Ioana Radu – Piatră, piatră

În ianuarie 1936 a mers în București, unde s-a înscris la un concurs de muzică populară organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, care a durat trei luni și la care erau înscriși 800 de candidați. S-a prezentat cu cântecele În pădure la Stroești, Dorule și-o boală grea. Au fost admise doar Eugenia Braia și Eugenia Nedelea (Rodica Bujor); Ion Filionescu, pianistul lui George Enescu, i-a ales pseudonimul artistic: Ioana Radu.

Ioana Radu – Dorule și-o boală grea

A debutat la radio în 1939, într-un program de muzică ușoară cu Petre Alexandru și Mia Braia, acompaniată de Ansamblul Serenada condus de Sandu Marian. A fost distinsă cu titlurile Artist emerit (1957) și Artist al poporului (1964).

Ioana Radu – Nu se poate

Ioana Radu a avut o pasiune pentru maşini, viteză şi motociclete. A fost a doua femeie motociclist din România, cu carnet obţinut în perioada interbelică. Se spune că, în timpul bombardamentelor din București, din al doilea Război, și-a luat motocicleta și a fugit spre Ardeal îmbrăcată în costum de motociclist. A iubit viteza şi a mărturisit că, dacă n-ar fi iubit cântecul atât de mult, s-ar fi făcut şofer…

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioana_Radu

 

Ioana Radu – 16 Romanțe

 

***** [In English] *****

Ioana Radu

17 February 1917, București – 19 September 1990, București

 

Eugenia Braia with the stage name Ioana Radu was a Romanian singer of popular music and ballads. She singed the first time on Radio, on April 30, 1939, in a program of light music with the name Jana Radu.

Ioana Radu – Leliță Ioană

After the War II she continued her concert activity at the Romanian Radio, Entertainer Theater Constantin Tanase, the State Circus and the Orchestra of Folk Music Barbu Lăutaru in Bucharest.

She was awarded the titles Honoured Artist (1957) and People’s Artist (1964).

*****

 

Car frumos cu patru boi

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #IoanaRadu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ioana Radu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: