Istoria României România frumoasă Romanian Visual Art Today's Memory

Amintirea de azi – Gheorghe Șaru – Today’s Memory

1 Martie în istoria României

Gheorghe Șaru

29 februarie/1 martie 1920, Checea, Timiș – 2003, New York


 

Gheorghe Șaru a fost pictor și profesor, stabilit la New York la începutul anilor ’80. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Iași (1939–1944), a continuat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu din București (1946–1948), ca elev al lui Jean Alexandru Steriadi, apoi în Italia la Accademia di Belle Arti din Perugia, pe care a absolvit-o în 1963. În perioada 1950–1964 a fost redactor-șef al revistei Arta, reprezentativă pentru noua generație de artiști din sfera realismului socialist. Nu a aderat la nici un curent la modă, însă a adoptat un stil extrem de original, care prin abilitatea de elaborare a devenit foarte modern și imposibil de confundat. Își trata formele cu meticulozitate de portretist. A fost, pentru mult timp, profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, și prorector (1966–1967), a format sute de studenți cărora le-a insuflat conceptul de artă modernă. A călătorit mult. Tablourile sale sunt expuse în marile muzee ale lumii și figurează în nenumărate colecții particulare. S-a stabilit la New York în ultimii ani ’80 și a  pictat până în ultimele zile ale vieții, deși fusese declarat orb (legally blind)

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_%C8%98aru

Sursă fotografii: http://artindex.ro/2012/05/16/saru-gheorghe/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***** [In English] *****

Gheorghe Şaru

March 1, 1920, Checea, Timis – 2003

 

Gheorghe Şaru  (also George Saru) was a Romanian-American painter. Best known as an abstract modernist painter, Saru was very active in Romania, working as both an artist and professor of art at The Fine Art Academy of Bucharest. He is known for his ability to create transparency and a glowing quality through his fine brushwork. His abstract work has a very distinct style and often hides figurative motifs all throughout. George Saru has illustrated many books, children’s books, has designed mosaic public art works and has collaborated on tapestry work with his wife, Liana Saru.

He moved to America in the late 1980s and although legally blind, he painted until his last days taking on a much different and less detailed, striking brushwork style and painted in much brighter colors.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/George_Saru

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #romanianvisualart #GheorgheȘaru

0 comentarii la „Amintirea de azi – Gheorghe Șaru – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: