Today's Memory

Amintirea zilei – Pablo de Sarasate – Today’s Memory

Pablo de Sarasate

10 martie 1844, Pamplona, Spania – 20 septembrie 1908, Biarritz, Franța


 

Pablo de Sarasate a fost un violonist, conducător de orchestră și compozitor romantic spaniol. A început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani fiind îndrumat de tatăl său, iar ulterior a luat lecții particulare de la un profesor local, care a observat talentul precoce al băiețelului. La vârsta de 8 ani a dat primul concert în orașul A Coruña. La vârsta de 17 ani a intrat în competiție pentru Premiul I la conservator, pe care l-a câștigat.

Pablo de Sarasate – Fantaisie Caprice (1862) • Markus Hadulla & Tianwa Yang

A debutat la Paris în anul 1860, iar în anul următor, la Londra. Pe parcursul carierei sale a dat concerte în Europa, America de Nord și cea de Sud. Calitatea principală a violonistului Sarasate a fost sunetul pur, și dexteritatea, cu care interpreta piesele cele mai complicate, care i-au adus faima de virtuoz.

Pablo de Sarasate – Airs Espagnols, pour violon et orchestre (1874) • Orquesta Sinfonica de Eslovaquia, Violin Rudolph Krensler

Pe parcursul carierei precoce a interpretat mai ales fantezii de operă (de exemplu, Fantezia Carmen), precum și compoziții proprii.

Pablo de Sarasate – Carmen Fantasy • Itzhak Perlman (1972)

Tonalitatea spaniolă a viorii sale, i-au adus o faimă suplimentară. Poate cea mai cunoscută compoziție interetată de Sarasate a fost Zigeunerweisen (Melodii țigănești, 1878)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Pablo_de_Sarasate

 

Pablo de Sarasate – Zigeunerweisen • Ion Voicu

 

***** [In English] *****

Pablo de Sarasate

March 10, 1844, Pamplona – September 20, 1908, Biarritz, France

 

Pablo Martín Melitón de Sarasate y Navascués was a Spanish violinist and composer of the Romantic period.

He appeared in his first public concert in La Coruña at the age of eight, made his Paris debut as a concert violinist in 1860, and played in London the following year. Over the course of his career, he toured many parts of the world, performing in Europe, North America, and South America.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Pablo_de_Sarasate

*****

 

Pablo de Sarasate – Nocturne – Serenade, Op.45 • Navarre Symphony, Conductor Martinez-Izquierdo, Violinist Yang Tianwa

 

#todaysmemory #PablodeSarasate

0 comentarii la „Amintirea zilei – Pablo de Sarasate – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: