România frumoasă

~ Bună dimineața din România frumoasă ~

Zâmbetul este cel mai bun mod de a face față fiecărei probleme, de a înfrânge orice frică și de a ascunde orice durere


Bună dimineața, dragilor! Știm cu toții ce avem de făcut…

Palatul Vulturul Negru din Oradea

A fost construit între 1907–1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakab, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei clădiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală pentru manifestări culturale și politice. Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, format din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri.

Fațada principală (din Piața Unirii) este asimetrică, formată din două corpuri mari, inegale, care relevă cel mai bine stilul secession.

Fațada din str. Independenței este mai sobră.

Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.

Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. Clădirea este multifuncțională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice.

În prezent, în clădire funcționează multe cluburi, cafenele, restaurante si birouri, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smiling is the best way to face every problem, to crush every fear and to hide every pain

Good morning, dear Romania’s friends! Buongiorno, cari amici della Romania! Guten Morgen liebe Freunde von Rumänien! Bonne journée, chers amis de la Roumanie! ¡Buenos dias queridos amigos de Rumania! Jó reggelt, kedves barátaim Romániában!

 

#Romaniafrumoasa #Oradea #VulturulNegru

0 comentarii la „~ Bună dimineața din România frumoasă ~

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: