Istoria României România frumoasă Romanian Visual Art Today's Memory

Amintirea de azi – Ștefan Constantinescu – Today’s Memory

Stefan Constantinescu - Self Portrait in the Workshop

Ștefan Constantinescu (1898-1983)

Ștefan Constantinescu

14 martie 1898, Târgu Ocna – 23 februarie 1983, București


 

Ștefan Constantinescu a fost pictor și profesor universitar. Înclinația sa pentru desen a fost observată din timpul copilăriei, unchiul său, Alecu Teodoru, ducându-l la București pentru a învăța să picteze icoane de la un meșter cunoscut la acea vreme, Gheorghe Serafim.

Alături de Gheorghe Popescu, s-a remarcat printre cei mai prestigioși pictori muraliști ai timpului. Atras de arta monumentală, a realizat mai multe fresce și mozaicuri, picturi murale la Mangalia, Geneva, Viena, decorarea pavilionului românesc la Expozițiile Internaționale de la Paris (1937) și New York (1939).

Din anul 1926 a început să participe la saloanele oficiale de pictură. După această perioadă a avut numeroase expoziții personale: 1956 (desen), 1970 (pictură și grafică), 1971 (pictură), în țară și străinătate (Sofia, Budapesta, Moscova, Berlin, Helsinki, Geneva, Viena, Roma, etc.).

A realizat expoziții personale în București (1956 și 1970) și Tel Aviv (1971). S-a remarcat în peisagistică, situat în genul postimpresionismului, majoritatea lucrărilor implicând natura ca subiect principal.

A participat la Primul Război Mondial, ca voluntar, fiind rănit. A fost căsătorit cu actrița Clody Bertola; deși s-au despărțit, a fost iubirea vieții lui

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Constantinescu_(pictor)

Sursă fotografii: http://artindex.ro/2012/05/16/constantinescu-stefan/

La târg (1)
La târg (2)
Flăcău Din Oaș
Flăcău din Oaș
Red Roofs in Balchik
Acoperisuri roșii în Balcic
Uliță în Balcic
Natură statică cu ștergare și vase de pământ

***** [In English] *****

Stefan Constantinescu

March 14, 1898, Targu Ocna – 1983, Bucharest

 

Stefan Constantinescu was a Romanian painter. He studied at the Academy of Fine Arts in Bucharest and made free study painting in Paris. After the war he traveled in Turkey, Lebanon, Egypt, Italy.

He was particularly noted as a painter monumentalist, realizing marble mosaic with mythological theme for the Society of Gas and Electricity, mosaic for Nautical Club Snagov, Romanian Pavilion’s decoration at the International Exhibition in Paris (1937) and New York (1939), ceiling fresco for Resita Theatre (1961), etc.

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #romanianvisualart #StefanConstantinescu

#todaysmemory #Romanianvisualart #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ștefan Constantinescu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: