Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Octavian Goga – Today’s Memory

1 - Octavian-Goga-1881-1938

Octavian Goga

1 aprilie 1881, Rășinari, Sibiu – 7 mai 1938, Ciucea, Cluj


 

Octavian Goga a fost poet ardelean, publicist și om politic, prim-ministrul României (28 decembrie 1937–11 februarie 1938), membru titular (din 1919) al Academiei Române.

A debutat în 1897 în ziarul Tribuna din Sibiu, cu poezia, Atunci și acum, semnată Tavi, apoi i s-a publicat pe o jumătate de pagină poezia Nu-i fericire pe pământ; elev la liceul cu limba de predare maghiară din Sibiu, încă nu împlinise șaptesprezece ani. Abia în 1903 a semnat, în Luceafărul, prima poezie, Sfârșit de septembrie, cu numele său.

Octavian Goga – Rugăciune

La absolvirea liceului, în 1900, s-a înscris la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta, continuându-și apoi studiile la Berlin și încheindu-le în 1904. În 1902 a apărut la Budapesta revista Luceafărul, publicație pentru cultura națională și unitatea politică a românilor din Transilvania, înființată din inițiativa sa, alături de Al. Ciura și Oct. Tăslăuanu, unde Goga și-a publicat majoritatea poeziilor. În 1905 a debutat la Budapesta cu volumul Poezii, reeditat apoi de editura Minerva.

Octavian Goga – Noi

Cu activitatea sa în cadrul Asociației transilvănene pentru literatura română și cultura poporului român (ASTRA), preocupările publicistice s-au intensificat cu trecerea timpului. Sub conducerea sa a apărut, de la 1 ianuarie 1907, revista Țara noastră, care a înlocuit temporar revista Transilvania, conducând efectiv acest săptămânal, mai întâi redactor, apoi și proprietar–editor. Până la declanșarea primului război, s-a impus ca ziarist strălucit prin articolele publicate în revistele Țara noastră, Flacăra, România, și în ziarele Epoca, Adevărul, proza sa jurnalistică fiind comparabilă, stilistic și tematic, cu a celei eminesciene. Și-a axat publicistica pe problemele românismului (originea românilor, continuitatea neîntreruptă în vatra de formare a poporului român, ideea unităților tuturor românilor, idealul unirii într-un stat național, lupta împotriva asupririi austro-ungare).

Ca dramaturg, a scris: Domnul notar, Meșterul Manole, Sonata lunei și Lupul, Fruntașul.

Octavian Goga – Meșterul Manole Teatru Radiofonic

Este autorul volumelor Poezii (1905), Din umbra zidurilor (1913), Ne cheamă pământul (1909), Cântece fără țară (1916), Din larg (postum, 1939)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Goga

 

Casa memoriala Octavian Goga, Ciucea, jud. Cluj

 

***** [In English] *****

Octavian Goga

1 April 1881, Rășinari, Sibiu – 7 May 1938, Ciucea, Cluj

 

Octavian Goga was a Romanian poet, playwright, journalist, translator and politician.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Octavian_Goga

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #OctavianGoga

0 comentarii la „Amintirea de azi – Octavian Goga – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: