Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Tiberiu Brediceanu – Today’s Memory

Tiberiu Brediceanu

2 aprilie 1877, Lugoj – 19 decembrie 1968, București


 

Tiberiu Brediceanu a fost compozitor și folclorist. A obținut licența în drept la Budapesta. A participat la înființarea Teatrului Național, Conservatorului și Operei Române din Cluj (al cărei director a fost). În politică a fost membru al Partidului Național-Țărănesc și deputat, președinte al Conservatorului Astra din Brașov, director al Băncii Albina, sucursala Brașov.

Tiberiu Brediceanu – Mult mă-ntreabă inima • Niculina Cârstea, Pian Viorica Cojocaru-Lambrache

Folclorist pasionat, a cules peste 2.000 de melodii populare, în special bănățene și maramureșene. Creația sa dedicată scenei a fost gândită pentru teatrul de amatori, fiind concepută astfel încât să fie accesibilă din punct de vedere tehnic și să pună în evidență un limbaj predominant folcloric. Simplitatea și coloristica bogată a unor lucrări, precum: La șezătoare, Învierea i-au atras compozitorului simpatia publicului.

Tiberiu Brediceanu – Brâul • Flute Ion Bogdan Ștefănescu

A compus muzică de teatru: Poemul muzical etnografic: Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul în port, joc și cântec, muzică simfonică: Rândunica, 12 dansuri românești, muzică de cameră: Ardeleana, Doină și joc pentru flaut și pian, Preludiul și Hora în re bemol major, muzică corală: S-a dus cucul, muzică vocală: Colinde culese și întocmite pentru voce și pian sau piano solo, Miorița – șase teme ale baladei pentru cvartet vocal și pian și a scris lucrări de muzicologie și folclor

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Tiberiu_Brediceanu

 

Tiberiu Brediceanu – Cine m-aude cântând/Pe sub flori mă legănai • Angela Gheorghiu, Pian Jeff Cohen, Los Angeles (2013)

 

***** [In English] *****

Tiberiu Brediceanu

2 April 1877, Lugoj – 19 December 1968, Bucharest

 

Tiberiu Brediceanu was a Romanian composer and folklorist.

Brediceanu studied in Blaj and Brașov and worked as a general manager of the Bucharest Opera House. He composed symphonic dances as well as songs and ballads for both voice and piano. He also published a collection of 170 folk melodies and wrote several works on Romanian folk songs.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Tiberiu_Brediceanu

 

Tiberiu Brediceanu – Câte flori pe deal în sus Angela Gheorghiu

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #TiberiuBrediceanu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Tiberiu Brediceanu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: