Emil Cioran (1911-1995)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Emil Cioran, 1947-ultimul an în România
Emil Cioran în ultimul an în România, 1947

Emil Cioran

8 aprilie 1911, Rășinari – 20 iunie 1995, Paris


 

Emil Cioran a fost scriitor și filosof român, devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. A început la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și Mircea Eliade, student al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Prima lui carte, apărută în 1934 în România, Pe culmile disperării, a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și Premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut: Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la față a României (1936), Lacrimi și Sfinți (1937). În 1937 a plecat în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București. După o scurtă întoarcere în România (două luni), el părăsește pentru totdeauna România și se stabilește la Paris.

Apocalipsa după Cioran / Apocalypse According to Cioran [Documentary, English Subs.]

Din acest moment Cioran va publica numai în limba franceză, operele lui fiind apreciate nu numai pentru conținutul lor, dar și pentru stilul plin de distincție și finețe al limbii: Précis de décomposition (Tratat de descompunere), La Tentation d’exister (Ispita de a exista), La Chute dans le Temps (Căderea în timp), Exercices d’admiration: essais et portraits (Exerciții de admirație: eseuri și portrete), Bréviaire des vaincus (Breviarul învinșilor), etc.

Emil CioranMai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Cioran

 

Români care au schimbat lumea: Emil Cioran (TVR1)

 

***** [In English] *****

Emil CioranEmil Cioran

8 April 1911, Rasinari, Sibiu – 20 June 1995, Paris

 

Emil Cioran was a Romanian philosopher and essayist, who published works in both Romanian and French.

Cioran’s first book, Pe culmile disperarii (On the Heights of Despair), was published in Romania in 1934. It was awarded the Commission’s Prize and the Young Writers Prize for one of the best books written by an unpublished young writer. Successively, The Book of Delusions (1935), The Transfiguration of Romania (1936), and Tears and Saints (1937), were also published in Romania (the first two titles have yet to be translated into English).

In 1937, he left for Paris with a scholarship from the French Institute of Bucharest, which was then prolonged until 1944. After a short stay in Romania (November 1940-February 1941), Cioran never returned again.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Cioran

 

Emile Cioran – Un film de Patrice Bollon et Bernard Jourdain [Fr./En.]

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #EmilCioran

 

2 comentarii la „Emil Cioran

  1. Pingback: 14 Iulie în istoria românilor

  2. Pingback: 16 Iulie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: