Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ion Popescu-Gopo – Today’s Memory

2020 - Ion-Popescu-Gopo-1923-1989

Ion Popescu-Gopo

1 mai 1923, București – 29 noiembrie 1989, București


 

Ion Popescu-Gopo a fost artist plastic, regizor, scenarist, desenator, caricaturist.

A debutat în presă în anul 1939 publicând caricaturi, la fel ca și pionierii animației românești Aurel Petrescu și Marin Iorda. A studiat la Academia de Arte din București, pe care nu a absolvit-o, urmând în schimb la Moscova un curs de animație.

A debutat în animație în 1949 alături de tatăl său și Matty Aslan cu scurt-metrajul de animație Punguța cu doi bani. Din 1950 a început lucreze la Studioul cinematografic București, în cadrul secției de animație. Primele desene animate erau zoomorfe și constituiau fabule educative în spiritul epocii. În 1951, a produs un alt desen animat, Rățoiul neascultător. Au urmat, în regia sa, Albina și porumbelul, Doi iepurași, Marinică, O muscă cu bani, Șurubul lui Marinică, Ariciul răutăcios, Galateea, etc.

Umor sportiv

Fiind un spirit inovator și nonconformist, Gopo a încercat întotdeauna să depășească barierele tehnice și modelele, străduindu-se să fie un pionier în tot ce a întreprins. Omulețul lui Gopo este personajul nud și schițat din câteva linii, care interpretează însă atât de complet problemele lumii contemporane.

Infinit

Mai târziu a mărturisit că nereușind să realizeze desene animate de perfecțiunea tehnică a filmelor americane de animație, Gopo a inițiat o revoltă anti-Disney. A câștigat, în 1957, premiul Palme d’or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Franța, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie.

Barca

În paralel cu filmele sale de animație, Gopo a abordat încă din anul 1956 și filmul cu actori în Fetița mincinoasă. A primit titlul de Artist Emerit

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Popescu-Gopo

 

S-a furat o bombă

 

***** [In English] *****

Ion Popescu-Gopo

1 May 1923, Bucharest – 29 November 1989, Bucharest

 

Ion Popescu-Gopo was a Romanian graphic artist and animator, but also writer, movie director and actor. He was a prominent personality in the Romanian cinematography and the founder of the modern Romanian cartoon school. He was, together with Liviu Ciulei and Mirel Ilieșiu one of the few Romanian film artists who won an award at Cannes in the 20th century. His film Scurtă Istorie (A Brief History) won the Short Film Palme d’Or in 1957.

Scurtă Istorie (A Brief History)

His 1965 film The White Moor was entered into the 4th Moscow International Film Festival where he won the award for Best Director.

His most known cartoon character is a little black and white man sometimes referred to as Gopo’s Little Man after his creator. Later in his life Popescu-Gopo confessed that he tried to start an anti-Disney rebellion. Unable to surpass Disney’s animation characters in color and beauty, Popescu-Gopo tried to be more profound in message and substance and simplify the form and techniques used.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Popescu-Gopo

 

7 Arte (7 Arts)

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #IonPopescuGopo

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ion Popescu-Gopo – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: