Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ionel Fernic – Today’s Memory

Ionel Fernic

29 mai 1901, Târgoviște – 22 iulie 1938, Pădurea Negrileasa, Bucovina


 

Ionel Fernic a fost compozitor și autor de texte și de cuplete de muzică ușoară, poet, prozator și gazetar, aviator și unul dintre primii parașutiști români. A urmat liceul „Vasile Alecsandri” din Galați, în timpul căruia a luat primele lecții de chitară și pian de la profesorul de muzică și compozitorul Teodor Fuchs. În ultimul an de liceu a compus balada Cruce albă de mesteacăn (1919), prima sa piesă de muzică ușoară.

Cruce albă de mesteacăn • Jean Moscopol

A urmat Conservatorul din București, secția de artă dramatică, în facultate, având ocazia să joace alături de Aristide Demetriade, Ion Manolescu, Mișu Fotino ș.a. La încheierea studiilor (1924), și-a satisfăcut stagiului militar în Ploiești, unde a rămas pentru câțiva ani, timp în care a compus o parte importantă a repertoriului său, romanțe și tangouri. Primul său tango, compus în 1931, s-a intitulat Minciuna, o adaptare a unei piese franțuzești, propusă de Nicolae Kirițescu versuri scrise de Aurel Felea. În doar câțiva ani a devenit autorul a peste patru sute de șlagăre.

Minciuna • Maria Răducanu & Maxim Belciug

A absolvit Școala de pilotaj de la Băneasa (1935), primind brevetul de zburător, tot atunci s-a arătat interesat de parașutism. A executat primul salt cu parașuta în cadrul unui miting aviatic la aeroportul Băneasa. A fost directorul Școlii de pilotaj din Cernăuți, medaliat de regele Carol al II-lea cu Virtutea Aeronautică. Și-a pierdut viața (ironia vieții) într-un accident aviatic al unui zbor comercial, la vârsta de 37 de ani.

Dintre compozițiile sale: La umbra nucului bătrân,

Ionel Fernic – La umbra nucului bătrân • Ioana Radu

Îți mai aduci aminte, doamnă, Iubesc femeia, Aprinde o țigară, De ce mi-ai spus că mă iubești, Romanța celei care minte, Scrisoare de dor, etc.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ionel_Fernic

 

Ionel Fernic – Scrisoare de dor • Dorina Drăghici

 

***** [In English] *****

Ionel Fernic

29 May 1901,Târgoviște – 22 July 1938, Stulpicani

 

Ionel Fernic was a Romanian composer, writer, aviator (civil pilot) and one of the first Romanian parachutists.

Being a music enthusiast, and passionate about airplanes, Ionel Fernic is guided by his parents to attend a technical faculty, but he eventually decides to go to the National University of Music Bucharest where he is admitted at the drama section with the highest grade average.

Ionel Fernic – Îți mai aduci aminte, doamnă • Versuri Cincinat Pavelescu, Interpretare Nicolae Florei

His first well known work was the ballad Cruce albă de mesteacăn (White Cross Birchen) and then romances and tangos. His first tango, composed in 1931, was called Minciuna (The Lie). In just a few years, Fernic wrote over 400 romances and songs, many of them local hits for that time.

Ionel Fernic – Iubesc femeia • Voce Cristian Vasile (1933)

Since 1927, Fernic published a volume of sketch stories (wrote as a serial which were very successful in Europe), a volume of poems and several children books. He founded also a satirical magazine.

Ionel Fernic – Adio Doamnă • Levici Orchestra, Voce Gion

Fernic graduated the Pilots School in Băneasa (1935) and received a pilot brevet. He also made the first parachute jump in Romania (1936), at an aviation meeting held on the Băneasa Airport in Bucharest.

Ironically, Ionel Fernic lost his life in an aviation accident on a LOT Polish Airlines flight on the Warsaw-Cernauti-Bucharest–Thessaloniki route…

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Ionel_Fernic

*****

 

Ionel Fernic – Aprinde o țigară • Irina Sârbu

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #IonelFernic

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ionel Fernic – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: