România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ziua românilor de pretutindeni

Ziua românilor de pretutindeni

Începând cu anul 2015, prin Legea 101/2015, Ziua românilor de pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai.


Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Modificarea datei a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităților de români din afara granițelor statului român. Legea care reglementează această zi se referă la sprijinul acordat românilor de pretutindeni și reglementează drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României.

 

Mesajul ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

Ea are ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase, indiferent că vorbim de comunități istorice, de românii din jurul nostru, respectiv din teritorii care în prezent nu mai fac parte din granițele actuale ale României, sau de românii plecați din țară după 1989.

Convenția Românilor de Pretutindeni, 2020

Românii din Basarabia, nordul Bucovinei, Valea Timocului, Maramureșul istoric, Banatul sârbesc, dar și comunitățile din ce în ce mai mari din Italia, Spania și alte țări europene celebrează această zi prin acțiuni de manifestare a identității lor culturale și religioase

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Ziua Românilor de Pretutindeni

Ansamblul Etnofolcloric Plaieșii – Mesaj adresat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #ZiuaRomânilordePretutindeni

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ziua românilor de pretutindeni

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: