Istoria RomânieiRomânia frumoasăToday's Memory

Amintirea de azi – Dan Iordăchescu – Today’s Memory

Dan Iordăchescu

2 iunie 1930, Vânju Mare, Mehedinți – 30 august 2015


 

Dan Iordăchescu a fost un celebru bariton, profesor universitar, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (din 1993). A absolvit Facultatea de Teatru din Iași, apoi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București (1952–1956), având profesori pe Constantin Stroescu, Petre Ștefănescu Goangă, Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu și Jean Bobescu. A făcut studii complementare de canto la Salzburg, Paris și Roma.

Verdi – Un ballo in maschera O, dolcezze perdute

A debutat în 1949 la Teatrul CCS din București în rolul Chiaburul din opereta Cântec de viață nouă de Florin Comișel. Ca prim solist a debutat în decembrie 1956 la Teatrul de Operă și Balet din București.

A întreprins 262 de turnee internaționale în 61 de țări și în 331 de orașe ale lumii. În aproximativ 1100 spectacole de operă, pe care le-a susținut pe tot globul, a cântat 45 de roluri importante; de asemenea, a cântat peste 1500 de lieduri în aproape 1600 de recitaluri.

Wagner – Tannhauser O, du mein holder Abendstern!

Din 1979 a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (locuind 6 ani și jumătate la Istanbul) și România. A fost profesor la Academia de Muzică din București.

În 2007, la 77 de ani, era încă invitat pentru concerte și spectacole în România, Grecia și Spania. Cu cei 61 de ani de carieră neîntreruptă a devenit cel mai longeviv interpret în viață din lume.

Gaetano Donizetti – Don Pasquale • Dan Iordachescu & Constantin Gabor

Înregistrări: Dama de pică de Ceaikovski, Integrala liedurilor lui G. Enescu, Integrala operei „Oedip” de G. Enescu Arii din opere (Mozart Verdi), Duete din Operete

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Iord%C4%83chescu

 

S-ar găti badea de nuntă – Cântec popular • Dan Iordachescu, Irina Iordachescu, Cristina Iordachescu Iordache

 

***** [In English] *****

Dan Iordachescu

2 June 1930, Vânju Mare, Mehedinți – 30 August 2015, București

 

Dan Iordachescu is a famous Romanian baritone.

He undertook 262 international tournaments in 61 countries. In about 1100 opera performances throughout his life, across the globe, he played 45 important roles; sang 1500 lieds in the nearly 1,600 concerts.

Verdi – La Traviata Di Provenza

With the 61-year career has become the longest uninterrupted live performer in the world.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Iordachescu

*****

 

George Bizet – Carmen Aria lui Escamillo

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #DanIordachescu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Dan Iordăchescu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: