România frumoasăToday's Memory

Amintirea de azi – Ileana Cotrubaș – Today’s Memory

Ileana Cotrubaș

9 iunie 1939, Galați


Ileana Cotrubaș este o soprană a cărei carieră s-a desfășurat între anii 1960–1990, admirată pentru talentul actoricesc și pentru ușurința de a cânta operă în diverse limbi. Cariera sa muzicală a început-o la vârsta de nouă ani, când a devenit membră a Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, la vârsta de unsprezece ani, devenind solista corului. În 1952 a început studiul la Școala Specială de Muzică, pentru copii cu aptitudini speciale din București.

Și-a făcut debutul pe scenă la Opera din București în rolul Yniold din Pelléas et Mélisande de Debussy, în 1964. Repertoriul ei s-a îmbogățit cu Oscar din Bal mascat, Gilda din Rigoletto și Blondchen din Răpirea din Serai, aparând în diferite producții din toată Europa.

Giuseppe Verdi – Rigoletto Parla…Siam soli! Tutte le feste al tempio! • Ileana Cotrubas & Cornell MacNeil

În 1965, a câștigat premiul I la operă, lied și oratoriu la ‘s Hertogenbosch, Olanda, apoi a câștigat o competiție radio-televizată la München. Aceste premii, împreună cu marele succes obținut în rolul Paminei la Bruxelles i-au adus apariții la Opera de stat din Viena, Opera de stat din Hamburg, Opera de stat din Berlin și Salzburger Festspiele, obținând un contract cu opera din Frankfurt. În 1969 a debutat ca Mélisande în Marea Britanie, la Glyndebourne, unde a cântat două stagiuni rolul principal din Calisto de Cavalli.

George Enescu – 7 Songs of Clément Marot, Op.15 (Covent Garden, 1976)

În 1970 a semnat un contract pe trei ani cu Opera de Stat din Viena, iar debutul la RoyalOpera House, Covent Garden a avut loc în 1971, cu Tatiana din Evgheni Oneghin de Ceaikovski. La Viena, a interpretat rolurile Suzana din Nunta lui Figaro, Zerlina din Don Giovanni, Violeta din Traviata, Mimi din Boema și Sophie din CavalerulRozelor. În 1973 a debutat la Lyric Opera of Chicago, cu rolul Mimi.

Jacques Offenbach – The Tales of Hoffmann Covent Garden, 1981

Un succes de răsunet internațional a venit pe 7 ianuarie 1975, când a fost chemată în ultimul minut la Scala din Milano, pentru a o înlocui pe Mirella Freni în Mimi din Boema de Giacomo Puccini. La repetiția generală, când a aflat că Freni nu mai poate cânta, Luciano Pavarotti a strigat: „Aduceți-o pe Cotrubaș!”. Distinsa soprană a zburat cu avionul din Kent, unde locuia, reușind să ajungă la spectacol cu doar un sfert de oră înaintea ridicării cortinei. Interpretarea sa a fost primită cu entuziasm de către critici și spectatori deopotrivă.

Giacomo Puccini – La Bohème Si, mi chiamano Mimi (La Scala Opera House, 1979)

A debutat la Metropolitan Opera din New York în 1977 în Mimi, avându-i ca parteneri pe José Carreras și Renata Scotto; La Met a cântat în cinci roluri: Mimi în Boema, Violeta în Traviata, (spectacolul din 28 martie 1981, alături de Placido Domingo și Cornell MacNeil fiind televizat), Gilda în Rigoletto (spectacol televizat pe 7 noiembrie 1977, alături de Plácido Domingo), Ilia în Idomeneo de Mozart (în premiera Operei Metropolitan), Tatiana în Evgheni Oneghin și Mihaela în Carmen, rol pe care l-a cântat în ultima sa apariție într-un spectacol de operă la Metropolitan din 26 martie 1987.

Georges Bizet – Carmen Je dis que rien ne m’épouvante

La Metropolitan a avut 50 de apariții; a cântat în a doua gală a centenarului Operei Metropolitan pe 22 octombrie 1983 și la aniversarea a 25 de ani de carieră la Metropolitan a celebrului dirijor și mai apoi director al Metropolitanului James Levine, pe 27 aprilie 1996 (aceasta fiind și ultima ei apariție pe celebra scenă newyorkeză).

Vincenzo Bellini – La Sonnambula (Lisabon 1986)

După o carieră de succes, Ileana Cotrubaș s-a retras de pe scenă în anul 1990, însă a continuat să predea, ținând cursuri de Măiestrie

 

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ileana_Cotruba%C8%99

 

Ileana Cotrubas & Placido Domingo – Joint Concert, Duets and Arias by Donizetti, Verdi, Halévy, Massenet, Puccini

 

***** [In English] *****

Ileana Cotrubaș

born 9 June 1939, Galați

 

Ileana Cotrubaș is a Romanian opera soprano whose career spanned from the 1960s to the 1980s.

She grew up in a musical family; her musical career began at the age of nine when she became a member of a children’s radio choir. By the age of eleven, she was one of its leading soloists.

Giuseppe Verdi – Rigoletto, Love Duetto Ileana Cotrubaș and Placido Domingo, MET 1977

Cotrubaș made her stage debut with the Bucharest Opera as Yniold in Debussy’s Pelléas et Mélisande (1964).

Starting 1965, she sang on stages of the Vienna State Opera, Hamburg State Opera, Berlin State Opera and Salzburg Festival and to a contract with the Frankfurt Opera.

Giacomo Puccini – La Bohème Sono andati? The Royal Opera House, Covent Garden – Ileana Cotrubas & Neil Shicoff

In 1969, she also made her British debut at the Glyndebourne Festival and she made her début at the Royal OperaHouse, Covent Garden (1971).

Giuseppe Verdi – Don Carlos Tu che le vanita Covent Garden, 1981

Cotrubaș made her Metropolitan Opera debut as Mimi in a production with José Carreras and Renata Scotto (1977). While with the MET, she appeared as Gilda, opposite Plácido Domingo and Cornell MacNeil, in a televised performance of Rigoletto and as Violetta, again opposite Domingo and MacNeil, in a televised performance of LaTraviata (1981).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Ileana_Cotruba%C8%99

*****

 

Giuseppe Verdi – La Traviata Libiamo ne’ lieti calici Metropolitan Opera, Conductor: James Levine, Ileana Cotrubaș & Placido Domingo

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #IleanaCotrubaș

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ileana Cotrubaș – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: