Istoria RomânieiRomânia frumoasăRomanian Visual ArtToday's Memory

Amintirea de azi – Sabin Bălașa – Today’s Memory

Sabin Bălașa

17 iunie 1932, Dobriceni, Vâlcea – 1 aprilie 2008, București


Sabin Bălașa a fost pictor, autor și regizor de filme de pictură animată, dar și scriitor. Tatăl său, preot, și mama sa, învățătoare, își transformaseră casa în muzeu arheologic și etnografic, cu peste 3000 de piese. A absolvit în 1955 Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din București.

A fost legat spiritual de Italia pe care a vizitat-o de mai multe ori, pentru a picta, în special la Florența. Aceeași legătură a simțit-o și față de Iași, unde a realizat celebrele murale care înnobilează Sala Pașilor Pierduți a Universității „Al. I. Cuza” și unde s-a simțit permanent acasă, motiv pentru care declara, cu umor, că este „moldovean de origine oltean”. Fotografiile din Sala Pașilor Pierduți aparțin prietenului meu, prof. Vasile Bouaru

 

 

 

 

Celebritatea pe care i-au adus-o muralele de la Iași și pentru care era considerat clasic înainte de a împlini 40 de ani, a determinat o adevărată vânătoare de Sabin Bălașa. Marii colecționari din România, dar și din Europa și SUA, i-au dorit lucrările, crescând cotația acestora la valori amețitoare, puternicii epocii i-au comandat și i-au plătit două lucrări dedicate cuplului Ceaușescu (de altminteri, remarcabile ca valoare artistică; în schimb, Bălașa n-a pictat niciodată tractoare, ciocane și seceri și opera sa nu s-a încadrat în rigorile ideologice ale comunismului)

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sabin_B%C4%83la%C8%99a

Surse fotografii: http://artindex.ro/2012/05/16/balasa-sabin/ ; http://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2013/04/Sabin-Balasa.html

Nud pe plajă / Nude on the Beach
Nunta Cosmica / Cosmic Wedding
Barca Sirenei / Boat of the Mermaid
Exodus
Introspecție / Introspective Date of Mind
Teleportare / Teleportation
Înfruntare / Facing
Liniște / Silence
Așteptarea / The waiting
Galaxia iubirii / The Galaxy of Love

***** [In English] *****

Sabin Bălașa

June 17, 1932, Dobriceni, Olt – April 1, 2008, București

 

Sabin Bălașa was a contemporary Romanian painter. His works are described by himself as belonging to cosmic Romanticism. Among Bălașa’s most notable works are several large-scale fresco paintings, such as those decorating the inside of the Alexandru Ioan Cuza University of Iași.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Sabin_B%C4%83la%C5%9Fa

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #romanianvisualart #SabinBălașa

0 comentarii la „Amintirea de azi – Sabin Bălașa – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: