Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Victor Babeș – Today’s Memory

Victor Babeș

4 iulie 1854, Viena – 19 octombrie 1926, București


 

Victor Babeș a fost bacteriolog și morfopatolog, fondator al școlii românești de microbiologie, membru titular (din 1893) al Academiei Române. A fost fiul deputatului Vincențiu Babeș, originar din Banat, și al Sophiei Goldschneider, dintr-o influentă familie vieneză. A studiat medicina la Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul. Și-a început cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de Anatomie Patologică. În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, a fost atras de microbiologie și a plecat la Paris unde a lucrat un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil, împreună cu care a publicat primul tratat de bacteriologie, Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885), prin care a pus bazele moderne ale acestei științe. În 1881 a primit gradul de conferențiar (docent privat), iar în 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta. În 1887 a fost chemat la București, profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie.

Victor Babeș

Activitatea științifică a lui Victor Babeș a fost foarte vastă, în domenii ca tuberculoza, lepra, vaccinarea anti-rabică și seroterapia anti-difterică, a demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. În 1892 a publicat împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos, a editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București. Activitatea sa a influențat și dezvoltarea medicinei veterinare, imprimându-i orientări noi, strâns legate de obiectivele medicinei profilactice. Astfel, a introdus vaccinarea antirabică în România, ameliorând metoda prin asocierea, în cazurile grave, cu seroterapia. Prin cercetările sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor. Pe lângă activitatea științifică, Babeș a fost preocupat de îmbunătățirea stării sanitare a populației, în special în combaterea și prevenirea pelagrei. Studiind cauzele acestei boli, care (ca și tuberculoza) avea extindere în masă, a subliniat esența socială a acesteia și în 1907 a susținut: „Leacul pelagrei, al acestei boli a mizeriei, al acestei rușini naționale, vi-l dau eu: împroprietărirea țăranilor”

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99

 

Victor Babes – unul dintre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor

 

***** [In English] *****

Victor Babeș

4 July 1854, Vienna – 19 October 1926, Bucharest

 

Victor Babeș was a Romanian physician, biologist, and one of the earliest bacteriologists. He made early and significant contributions to the study of rabies, leprosy, diphtheria, tuberculosis, and other infectious diseases.

Attracted by the discoveries of Louis Pasteur, he worked first in Pasteur’s laboratory, and then with Victor André Cornil. In 1885 he discovered a parasitic sporozoan of the ticks, named Babesia and which causes a rare and severe disease called babesiosis, and published the first treatise of bacteriology in the world, Bacteria and their role in the histopathology of infectious diseases, which he co-authored with Cornil.

Babeș’s scientific endeavours were wide-ranging. He was the first to demonstrate the presence of tuberculous bacilli in the urine of infected patients. He also discovered cellular inclusions in rabies-infected nerve cells. Of diagnostic value, they were to be named after him (Babeș-Negri bodies).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99

 

Victor Babes Subtitled in English

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #VictorBabeș

1 comentariu la „Amintirea de azi – Victor Babeș – Today’s Memory

  1. Pingback: 6 Mai în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: