Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Constantin Tănase – Today’s Memory

Constantin Tănase

5 iulie 1880, Vaslui d. 29 august 1945, București


 

Constantin Tănase a fost un actor de scenă și de vodevil, celebru cupletist și scriitor, o figură cheie în teatrul de revistă românesc. Primul contact cu teatrul l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Grădina Pîrjoala, unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu și I.D. Ionescu. Acest lucru l-a inspirat în crearea unui grup de teatru de amatori împreuna cu prietenii, cu care juca scene din piesele Meșterul Manole, Căpitanul Valter Mărăcineanu, Constantin Brâncoveanu, prima lor scenă fiind beciul casei. În timp, reprezentațiile s-au mutat în hambar și chiar în poiată. Prima experiență profesională ca actor (era elev la gimnaziu) a fost cu trupa de teatru de limba idiș condusă de Mordechai Segalescu: aveau nevoie de un actor pentru un spectacol in Vaslui și a fost ales tânărul Tănase, care era deja nelipsit de la repetiții. S-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu București. Dupa efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, absolvit în 1905. A inceput să lucreze în teatru și s-a căsătorit cu Virginia Niculescu în 1917.

Bucureștiul necunoscut – Casa lui Constantin Tănase

În 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuș în București, care a creat o tradiție de teatru de cabaret/revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiție prezentă și astăzi, mai ales la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”.

Constantin Tănase – Dă, Doamne!

În buna tradiție a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetățeanului simplu, umil si necăjit, mereu în contradicție cu birocrația aparatului de stat; personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrățele, crizantemă la butonieră si bastonaș, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce l-a adus de multe ori in atenția cenzurii.

Constantin Tănase – Antologie de cuplete din perioada interbelică

A jucat și în filme: Peripițiile călătoriei lui Rigadin de la Paris la București, Visul lui Tănase, Răbdare Tănase!

Visul lui Tănase

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_T%C4%83nase

 

Constantin Tănase – una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului românesc

 

 

***** [In English] *****

Constantin Tănase

5 July 1880, Vaslui – 29 August 1945, Bucharest

 

Constantin Tănase was a Romanian actor and writer for stage, a key figure in the revue style of theater in Romania.

Despite his wish to become an actor, at his parents behest he enrolled in the Military School at Iași, but his rebellious behavior there quickly got him booted out.

Tănase founded the theater troupe Cărăbuș (Cockchafer) (Bucharest, 1919). Over the course of 20 years, he would establish a tradition of humorous cabaret/revue theater that still continues in Romania today, most notably at the Constantin Tănase Revue Theatre. He launched the careers of numerous performers, notably Maria Tănase and Horia Șerbănescu. Cărăbuș frequently toured Romania and on at least one occasion toured Turkey. Tănase himself also performed in Paris.

According to at least one source, he also founded 3 schools for children and a church.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_T%C4%83nase

*****

 

Constantin Tanase – Catrenele românilor

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #ConstantinTănase

0 comentarii la „Amintirea de azi – Constantin Tănase – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: