Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Marcel Budală – Today’s Memory

Marcel Budală

9 iulie 1926, Câmpina – 6 ianuarie 1989, București


 

Marcel Budală a fost un cunoscut acordeonist, faimos pentru interpretarea muzicii lăutărești. La doar 7 ani, în 1933, a început să cânte la pian iar în 1940 a renunțat la pian în favoarea acordeonului, devenind, alături de Gheorghe Trandafir, unul dintre primii acordeoniști din București.

Marcel Budală – Hora Bucureștilor

A debutat pe scena Teatrului Alhambra din București într-o formație de muzică populară (1945). A cântat în orchestra de muzică populară a Direcției Generale a Serviciului Muncii (DGSM), dirijată în acea perioadă de cunoscutul Iancsi Korossy, apoi în Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii, ca solist instrumentist.

Marcel Budală – Frumoasă-i tinerețea

În paralel cu programele în direct de la radio, Marcel Budală cânta în marile restaurante bucureștene muzică clasică din repertoriul internațional, fiind capabil să susțină în programul său romanțe, valsuri, polci, mazurci. A fost acordeonistul cu cea mai bogată discografie, dar și un acompaniator al marilor soliști atât instrumentiști, cât și vocali.

Marcel Budală. Revelion 1985

Meșter al melodiilor lăutărești, interpreta melodii cu precădere muntenești, însă din repertoriu acestuia nu lipseau nici melodiile din nordul Moldovei, dar și din zona dunăreană și dobrogeană.

Marcel Budală – Sârbă dobrogeană

A întreprins numeroase turnee artistice atât în țară, cât și în străinătate, în Bulgaria, Germania, Iugoslavia, Israel și Franța. Discografia sa însumează numeroase înregistrări (discuri, benzi de magnetofon, casete audio, CD-uri) din perioada 1955–1984, la casa de discuri Electrecord și la Radiodifuziunea Română

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marcel_Budal%C4%83

 

Fărîmiță Lambru & Marcel Budală ‎– Muzică populară românească interpretată la acordeon

 

***** [In English] *****

Marcel Budală

9 July 1926, Câmpina – 6 January 1989, București

 

Marcel Budală was a Romanian of roma ethnicity accordionist, well known for his traditional fiddle music. Neither of his parents had any musical or folk roots.

Marcel Budală – Solo acordeon

He made his debut on the stage of the Alhambra Theater in Bucharest in a popular music band (1945). He sang in the Broadcasting Folk Music Orchestra as an instrumental soloist, in the great restaurants of Bucharest. He sang classical music from the international repertoire, romances, waltzes, polkas, mazurkas.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Marcel_Budal%C4%83

 

Marcel Budală – Sârba de la Câmpulung

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #MarcelBudală

2 comentarii la „Amintirea de azi – Marcel Budală – Today’s Memory

    Lasă un răspuns

    %d blogeri au apreciat: