Istoria României România frumoasă Romanian Visual Art Today's Memory

Amintirea de azi – Călin Alupi – Today’s Memory

CălinAlupi - Calin-Alupi-Autoportret-detaliu

Călin Alupi

20 iulie 1906, Vancicăuți – 19 septembrie 1988, Iași


 

Călin Alupi a fost desenator și pictor, reprezentant de seamă al postimpresionismului românesc. Fiu de țărani săraci din Basarabia, Călin Alupi a păstrat din copilăria și adolescența sa o dragoste profundă pentru natură, pentru oamenii și lucrurile simple, care au marcat întreaga sa operă. A intrat în 1925 la Academia de Belle Arte din Iași, avându-l ca profesor pe Ștefan Dimitrescu.

Începând din 1933, a participat la diverse expoziții de grup și personale, a fost numit profesor suplinitor la Școala normală din Șendriceni. Când Nicolae Tonitza a început pictura schitului Durău, l-a luat printre ucenicii săi, alături de Corneliu Baba și Mihai Cămăruț.

Antonina
Mother of the Artist
Mama artistului
Viorica

În 1940, a fost mobilizat și trimis pe front; a făcut tot războiul în linia I în condiții extreme de supraviețuire, cu sarcina de a desena pozițiile inamice. La armistițiu, s-a întors de la Odesa (pe jos), cu sechele grave: a contractat un ulcer la stomac și piatră la rinichi care-l vor împiedica, de acum înainte, să urmeze o carieră continuă (va îndura în total zece operații până la moarte). A descoperit cu amărăciune că aproape toate tablourile i-au dispărut, distruse sau furate în timpul războiului.

White Horses
Cai albi
House between Flowers
Casă între flori
Fountain Watershed - Green Harmony
Fântână cu cumpănă-armonie verde
Meadow
Luncă
Autumn
Toamnă
Atanasie Panu Street (with Barboi Church)
Strada Anastasie Panu (cu Biserica Bărboi la spate)
Nocturne
Nocturnă
Natura statică cu ștergar

În 1947, a devenit profesor la Academia de Belle Arte din Iași și s-a căsătorit cu Sanda Constantinescu Ballif.

A participat la expoziții care s-au succedat la interval de doi sau trei ani – în România mai ales: Saloanele interregionale de arte plastice din Iași, Expozițiile anuale de grafică din București, Expoziții personale, etc., dar și la expoziții internaționale: Sofia, Varșovia, în Italia (Roma și Trieste) și Franța (Paris și Saint-Germain-en-Laye).

Nefiind un carierist, nu a încercat niciodată să-și promoveze opera executând comenzi pentru Partid, ceea ce explică faptul că a fost ținut deoparte, el însuși, de altfel, preocupându-se puțin de reușita socială

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83lin_Alupi

 

***** [In English] *****

Călin Alupi

20 July 1906, Vancicăuți – 19 September 1988, Iași

 

Călin Alupi was a Romanian draftsman and painter, important representative of the Romanian Post-Impressionism.

The son of poor farmers in Bessarabia (the extreme north-east of Romania, at the borders with the actual Ukraine), Călin Alupi’s childhood and adolescence was spent amidst the nature of the small farm and the surrounding countryside. His fond memories of the landscape with its inhabitants, and simple way of life formed the basis for most of his work.

He entered in 1925 at the Fine Arts Academy in Iasi, having as Professor Stephen Dimitrescu, thanks to which perfects its foundation in drawing. When Nicolae Tonitza was comissioned to decorate the Durau monastery, he chose Calin Alupi, along with Corneliu Baba, Mihai Camaruts and others, to be part of his group of apprentices, but the war, however, brought these artistic projects to a halt.

In 1947, aged 40, he was appointed to the position of professor at the Iasi Fine Arts Academy. Anti-careerist, he never wanted to work under the commission of the Communist Party. Consequently he was kept relatively out of the spotlight. In fact he neglected self-promotion altogether.

Zinnias and Three Apples
Cârciumărese și trei mere
Chrysanthemums
Crizanteme
Wild Flowers
Flori de câmp

Tobacco Jasmin

 

A remarkable drawer, his works are recognizable for their precise yet dynamic virile touch. His subjects, often simple and always drawn from reality, convey a deep understanding of human nature and the Romanian landscapes.

More on: http://www.alupi.com/biographie-en

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #romanianvisualart #CălinAlupi

0 comentarii la „Amintirea de azi – Călin Alupi – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: