România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Dan Grigore – Today’s Memory

2020 - Dan-Grigore-n.-1943

Dan Grigore

6 august 1943, București


 

Dan Grigore este muzician, pianist și profesor de pian. Talentul muzical l-a moștenit de la mama sa, remarcabil înzestrată în acest sens. Sub influența ei, a început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani și s-a dedicat carierei muzicale. A început să studieze pianul și teoria muzicală la vârsta de 6 ani, cu Eugenia Ionescu. A continuat studiul cu Florica Musicescu (arta pianistică) și academicianul Mihail Jora (armonie și compoziție), profesor al lui Dinu Lipatti și prieten apropiat al lui George Enescu.

Beethoven – Sonata in F minor, Appassionata

A debutat la vârsta de 14 ani, într-un concert cameral Enescu, alături de soliști consacrați. Între 1961–1965, printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, a primit dreptul de a folosi pianul lui George Enescu. În perioada 1962–1964 a studiat la Conservatorul „Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg, la clasa profesoarei Tatiana Kravcenko. Între 1965–1967 și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, unde din 1966 a studiat sub îndrumarea Cellei Delavrancea, cu care va colabora și cu care va stabili o prietenie artistică de lungă durată.

Schumann – Intermezzo

Între 1969–1970, la recomandarea lui Mihail Jora, a primit Bursa Herder și a studiat la Academia de Muzică din Viena (clasa profesorului Richard Hauser).

Beethoven – Concerto No 3 in C minor

Datorită refuzului său de a îl sprijini public pe Nicolae Ceaușescu, a fost marginalizat, i s-a interzis să mai concerteze în străinătate. În 1979 a devenit Solist al Filarmonicii „George Enescu” din București, ca urmare a unor emisiuni ale postului de radio Europa Liberă, în care era blamată marginalizarea sa de către regim.

Chopin – Ballade No. 1 Op. 23, G minor

După căderea regimului Ceaușescu, a avut o bogată activitate concertistică, la Tokio, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, München, Budapesta, Birmingham, Cardiff, Paris, Roma, Ierusalim, Tel Aviv, Madrid, Barcelona, Copenhaga etc. În 1996 a susținut trei concerte împreuna cu Orchestra Filarmonică din München, sub bagheta dirijorului Sergiu Celibidache, la München. Acestea au fost ultimele concerte ale marelui dirijor, care l-a apreciat foarte mult, Dan Grigore fiind singurul pianist român cu care acesta a colaborat

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Grigore

 

Dan Grigore plays Johnny Raducanu’s Doinita

 

***** [In English] *****

Dan Grigore

born 5 August 1943, Bucharest

 

Dan Grigore is a Romanian classical pianist, teacher and composer, one of the leading Romanian pianists of the second half of the twentieth century, together with Valentin Gheorghiu and Radu Lupu.

He started singing piano at 3 years and had renowned teachers, as Florica Musicescu, Mihail Jora, Tatiana Kravcenko (”Rimsky-Korsakov” Conservatory in St. Petersburg), but especially Cella Delavrancea, his late mentor and friend.

Mozart – Piano Concerto No. 20 in D Minor, K. 466 Part I • Piano Dan Grigore, Conductor Sergiu Celibidache

Because of his refusal to publicly support Nicolae Ceausescu, Grigore is sidelined and Romanian state forbids him to travel abroad for international concerts.

Grigore’s wide repertoire includes many Romantic composers such as Schumann, Grieg, Brahms, Tchaikovsky, in addition to music by Beethoven.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Grigore

*****

 

Beethoven – Piano Concerto no. 5 in E-flat Major, „Emperor”

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #DanGrigore

0 comentarii la „Amintirea de azi – Dan Grigore – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: