România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ion Buzea – Today’s Memory

Ion Buzea

14 august 1934, Cluj


 

Ion Buzea a fost un tenor român care a cântat pe marile scene ale lumii.

A urmat cursurile Facultății de Geologie din Cluj, după care a studiat canto cu Lya Pop (1955–1961) și cu Petre Ștefănescu Goangă la București.

Ti voglio tanto bene (1964)

În anul 1958 a debutat pe scena operei din Cluj-Napoca cu rolul Alfredo din opera Traviata. A fost solist al Operei din Cluj-Napoca. În anii ’50, timp de aproape zece ani, a fost unul din cei mai buni jucători ai echipei de volei ai echipei Universitatea Cluj, alături de Vasile Bărbieru, și el solist al operei clujene.

După ce  a câștigat Premiul I la concursul de interpretare „George Enescu”, a devenit solist al Operei Naționale din București.

Giacomo Puccini – Manon Lescaut „Donna non vidi mai” (1964)

Și-a perfecționat tehnica vocală cu Luigi Ricci la Roma, și a început cariera internațională, cu apariții notabile la Milano, Viena, Salzburg, New York și Cincinnati. A cântat la Viena mai bine de un deceniu, fiind apreciat ca un nume important, afirmându-se pe cele trei scene lirice principale (Wiener Staatsoper, Volksoper și Theater an der Wien). Martin Vogel, critic austriac, spunea despre Ion Buzea într-o emisiune televizată că tenorul clujean devenise „unul dintre idolii publicului de operă vienez”.

Giuseppe Verdi – Rigoletto „Ella mi fu rapita…Parmi veder le lagrime” (1976)

Repertoriul său a cuprins roluri din muzica italiană, franceză și germană: Manrico din Trubadurul, Ducele din Rigoletto, Alfredo din Traviata, Don Alvaro din Forța destinului, Riccardo din Bal mascat, Radames din Aida, Don Carlo din opera cu același nume, Ernani, Macduff din Macbeth, Calaf din Turandot, Mario Cavaradossi din Tosca, Rodolfo din Boema, Turiddu din Cavaleria Rusticană, Canio din Paiațe, Hoffmann din Povestirile lui Hoffmann, Don Jose din Carmen, Samson din Samson și Dalila, Wherter, Fra Diavolo și altele.

Acum locuiește la Zürich, în Elveția unde predă canto

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Buzea

 

Giacomo Puccini – Turandot „Nessun dorma” (Salzburg, 1972)

 

***** [In English] *****

Ion Buzea

14 August 1934, Cluj

 

Ion Buzea is a Romanian tenor who enjoyed a successful international career.

Born in Cluj, Romania, where he studied geology and mining and played in the National Romanian Volleyball team while pursuing vocal training with Lya Popp. He made his stage debut in Cluj as Alfredo in La traviata in 1958.

Giacomo Puccini – Tosca „E lucevan le stelle” (1964)

After winning first prize in the „George Enescu” International Singing Competition he became a member of the Romanian National Opera, Bucharest. After further studies with Luigi Ricci in Rome, he began his international career with notable appearances in Milan, Vienna, Salzburg, New York City and Cincinnati.

Daniel Auber – Fra Diavolo (film, 1983)

Ion Buzea also made numerous recordings, notably Rigoletto, opposite Nicolae Herlea and Magda Ianculescu, and La traviata, opposite Virginia Zeani and again Nicolae Herlea, as well as numerous television appearances.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Buzea

*****

 

Ion Buzea – Arii din opere (Manon Lescaut, Tosca, Madame Butterfly, Turandot, Carmen, Aida)

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #IonBuzea

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ion Buzea – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: