Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Traian Vuia – Today’s Memory

Traian Vuia

17/30 august 1872, Surducu Mic, Timiș – 2 septembrie 1950, București


 

Traian Vuia a fost un inventator, pionier al aviației la nivel internațional, membru de onoare (din 27 mai 1946) al Academiei Române. Părinții săi au fost preotul Simion Popescu și Ana Vuia. A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) și Făget. Între 1884–1892 a urmat Liceul Romano-Catolic din Lugoj. După absolvirea bacalaureatului, în 1892, a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică, dar a urmat doar un an cursurile la secția mecanică, la seral. Neavând destui bani, s-a înscris la Drept și a practicat în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai, afirmându-se și în domeniul științelor juridice. În 1901, și-a luat doctoratul în Științe Juridice cu teza: Militarism și industrialism, regimul de Status și contractus.

Traian Vuia

S-a întors la Lugoj și a continuat să studieze problema zborului; a început să construiască primul aparat de zbor, pe care l-a numit aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu a reușit să-și ducă la capăt proiectul și a decis să plece la Paris, în iulie 1902, sperând că va găsi pe cineva interesat să-i finanțeze proiectul, mai ales printre pasionații de aerostate. A realizat cu eforturi proprii un aeroplan-automobil. Deși Academia de Științe de la Paris i-a respins proiectul cu motivația că ar fi prea utopic, cu mențiunea că: „Problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată și nu este decât un vis”. În ciuda acestor obstacole, Vuia nu a renunțat la proiect și s-a înscris pentru un brevet. În 17 august 1903 i-a fost acordat Brevetul francez de invenție nr. 322.106 pentru aeroplanul-automobil, publicat pe 16 octombrie 1903. A fost primul avion care a decolat cu propriile mijloace de bord, rulând pe roți prevăzute cu pneuri.

Vuia I, 1906

În toamna lui 1904 a început să-și construiască și un motor, tot invenție personală. În 1904 a obținut un brevet pentru această invenție în Marea Britanie. A reușit să zboare, la 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson. Acesta a fost primul zbor din istoria aviației mondiale, efectuat cu un aparat mai greu decât aerul.

Jurnal de secol: Primul zbor al lui Traian Vuia

A continuat cu noi invenții, spre exemplu un generator de abur (1925), sau două elicoptere (între 1918–1922)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Vuia

 

Vuia II, 1907

***** [In English] *****

Traian Vuia

17 August 1872, Surducul-Mic, Banat – 3 September 1950, Bucharest

Traian Vuia în primul său avion, Vuia I 1906
Traian Vuia in his first airplane, Vuia I 1906

Traian Vuia was a Romanian inventor and aviation pioneer who designed, built and tested a tractor configuration monoplane. He was the first to demonstrate that a flying apparatus could rise into the air by running upon wheels upon an ordinary road. He is credited with a powered hop of 11 metres (36 feet) made on March 18, 1906 and he later claimed a powered hop of 24 metres (79 feet).

Traian Vuia

Though unsuccessful in sustained flight, Vuia’s invention influenced Louis Blériot in designing monoplanes. Later, Vuia also designed helicopters.

Vuia Helicopter, 1918

A French citizen since 1918, Vuia was also a great patriot, leading the Romanians (especially Transylvanians) of France in the resistance during World War II. He returned to Romania in 1950.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Traian_Vuia

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #TraianVuia

1 comentariu la „Amintirea de azi – Traian Vuia – Today’s Memory

  1. Pingback: ZIUA DE 30 APRILIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: