Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ilinca Tomoroveanu

Ilinca Tomoroveanu

21 august 1941, București – 2 mai 2019, București


 

Ilinca Tomoroveanu a fost actriță de teatru, TV și film. A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar). A debutat în cinematografie în anul 1960, în filmul Mândrie (regia Marius Teodorescu), iar pe scenă în 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa Moartea unui artist, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).

Rugăciune de Mihai Eminescu

După debut a avut o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Național din București, cât și în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme. Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde și-a continuat și cariera dramatică. A devenit membră a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Uniunii Teatrale din România (UNITER), a făcut parte și din senatul UNITER. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004).

O dragoste lungă de-o seară (1963)

A fost nepoata poetului Octavian Goga, fiind președinte de onoare al Fundației Culturale Zilele Octavian Goga. Teatru: Moartea unui artist, de Horia Lovinescu, Să nu te joci cu dragostea, de Alfred de Musset, Vlaicu Vodă, de Alexandru Davila, Nuntă însângerată, de Federico Garcia Lorca, Apus de soare, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Să nu-ți faci prăvălie cu scară, de Eugen Barbu, Dulcea pasăre a tinereții, de Tennessee Williams, Cavoul de familie, de Pierre Chesnot, Jocul ielelor, de Camil Petrescu, Trilogia antică, după Euripide și Sofocle, regia Andrei Șerban, Cadavrul viu, de Lev N. Tolstoi; la TV: Gaițele, de Alexandru Kirițescu, Titanic vals, de Tudor Mușatescu, Bălcescu, de Camil Petrescu, etc.

Castelanii (1967)

Film: O dragoste lungă de-o seară, La porțile pământului, Castelanii, Războiul Domnițelor, Dincolo de orizont, De-aș fi Peter Pan

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ilinca_Tomoroveanu

 

Războiul Domnițelor (1969)

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #IlincaTomoroveanu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ilinca Tomoroveanu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: