Toma Caragiu

21 august 1925, Aetomilitsa, Konitsa, Grecia – 4 martie 1977, București


 

Toma Caragiu (pe numele de la naștere Argos Orestiko) a fost unul dintre cei mai mari actori români, cu activitate bogată în teatru, TV și film. Provine dintr-o familie de aromâni stabiliți la Ploiești. A fost cooptat în trupa de teatru a liceului și a scris în revista liceului, Frământări. S-a înscris la Drept (1945), dar a abandonat și a intrat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, clasa Victor Ion Popa.

În vacanțe a susținut o muncă vie de animator cultural și, adunând în jurul său alți artiști a realizat spectacolul Take, Ianke și Cadîr de V.I. Popa, pe care îl joacă la cinematograful Modern din Ploiești, apoi Trandafirii roșii de Zaharia Bârsan. Astfel a luat ființă nucleul denumit Brigada culturală Prahova, care s-a transformat în Teatrul Sindicatelor Unite (1947), din care se va naște Teatrul de Stat Ploiești (1949).

Snobul de Alexandru Andy

Debutul pe scenă a fost la studioul Teatrului Național din Piața Amzei (1948) când, încă student în anul III, i s-a încredințat rolul unui scutier în piesa Toreadorul din Olmadopus. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a jucat și în drame pe scenele Teatrului Național din București, Teatrului de Stat din Constanța, Teatrului „L.S. Bulandra” din București, în piese ca: O noapte furtunoasă, D’ale carnavalului, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Slugă la doi stapâni de Carlo Goldoni, Take, Ianke și Cadâr de Victor Ion Popa, Opera de trei parale de Bertolt Brecht, Macbeth de William Shakespeare, Interesul general de Aurel Baranga, Pygmalion de G.B. Shaw, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Titanic vals de Tudor Mușatescu – pe care l-a și regizat.

A fost celebru pentru monologuri, momente, scenete de televiziune, în care a pus laolaltă sarcasm, satiră, umor negru, atât de necesare în perioada comunistă.

Mefisto de Dan Mihăescu, Grigore Pop și Octavian Sava

A jucat și în filme: Cartierul veseliei, Șeful sectorului suflete, Răpirea fecioarelor, Răzbunarea haiducilor, seria Brigada Diverse, Explozia, Actorul și sălbaticii, Nu filmăm să ne-amuzăm, Singurătatea florilor, Operațiunea Monstrul, Marele singuratic, etc.

Operatiunea Monstrul

A fost director al Teatrului de Stat din Ploiești (1953–1965). A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” (1967).

Anda Călugăreanu și Toma Caragiu – Călătorie muzicală (1971)

A murit în mod tragic, sub dărâmăturile blocului din București unde locuia în cutremurul din 1977.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Toma_Caragiu

Actorul și sălbaticii

 

***** [In English] *****

Toma Caragiu

21 August 1925, Aetomilitsa, Konitsa, Grecia – 4 March 1977, Bucharest

 

Toma Caragiu was a prolific Romanian theatre, television and film actor.

He was born in an Aromanian family, from the Greek village of Argos Orestiko, in the region of Macedonia.

He was one of the best Romanian actors, with a rich activity in film, theatre and television. He liked to play comic characters, but he excelled also in drama, one of his reference films being Actorul și Sǎlbaticii.

Toma Caragiu is most famous for his monologues. In these short stories, he managed to put together stories that combined sarcasm, satire, black humor so needed during the communism era. His monologues were subtle and dealt with a variety of topics, starting with politics and ending up with mythical concepts. In each and every monologue he added a personal touch to the script, thus creating a warm and humorous atmosphere earning his place among the Romanian stars very early in life.

He died in Bucharest, during the earthquake of 4 March 1977. He is buried in the famous Bellu Cemetery where other artists of Romania are resting.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Toma_Caragiu

*****

 

Haiducii (1966)

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #TomaCaragiu

1 comentariu la „Toma Caragiu

  1. Pingback: Alexandru Giugaru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: