Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Neagu Djuvara – Today’s Memory

Neagu Djuvara

31 august 1916, București – 25 ianuarie 2018, București


Neagu Bunea Djuvara a fost istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier, născut într-o familie aristocrată de origine aromână, care a dat oameni politici, diplomați și universitari de prestigiu. Și-a făcut studiile la Nisa și Paris, fiind licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și doctor în drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie–noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa.

Garantat 100% cu Neagu Djuvara 2016

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, a fost trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineața zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. A rămas în Suedia până în septembrie 1947, când comuniștii au preluat și acest minister. A hotărât să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizații ale exilului românesc – secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români, la Paris; ziarist; Radio Europa Liberă; secretar general al Fundației Universitare Carol I. A stat douăzeci și trei de ani în Republica Niger, fiind consilier diplomatic și juridic al Ministerului Afacerilor Străine din Niger și, concomitent, profesor de drept internațional și de istorie economică, la Universitatea din Niamey.

Neagu Djuvara – Despre geneza națiunilor din Balcani

După decembrie 1989 s-a întors în țară, profesor asociat la Universitatea din București. A fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București. A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului național Serviciul Credincios și cu Ordre des Arts et des Lettres în grad de Ofițer

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Neagu_Djuvara

 

Neagu Djuvara despre „O scurtă istorie ilustrată a românilor”

 

***** [In English] *****

Neagu Djuvara

August 31, 1916, Bucharest – January 25, 2018

 

Neagu Djuvara was a Romanian historian, essayist, philosopher, journalist, novelist and diplomat. A native of Bucharest, he was descended from an aristocratic Aromanian family.

Most of Djuvara’s work concerns the history of Romania and that of the Romanian people, although he has published significant works pertaining to the philosophy of history, particularly questioning the existence of what he calls „truthful history„. He has also published extensively regarding the relationship between his native Romania and Europe, placing the country politically and culturally „between East and West„, citing it as the „last to enter what is commonly called the European concert„, referring not to Romania’s 2007 accession to the European Union, but to the country’s change of orientation towards adopting a Western political and cultural model. He has voiced his concern regarding multiculturalism in Europe, a policy which he views as detrimental to stability within the EU.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Neagu_Djuvara

*****

 

Romanian historian Neagu Djuvara

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #NeaguDjuvara

0 comentarii la „Amintirea de azi – Neagu Djuvara – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: