Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Muzeul Național „George Enescu” – Today’s Memory2 min read

 

A fost inaugurat Muzeul Național „George Enescu”

2 septembrie 1958


 

Muzeul „George Enescu” funcționează în Palatul Cantacuzino, de pe Calea Victoriei, din 19 iunie 1956, după ce soția compozitorului a donat imobilul statului român cu acest scop. A fost inaugurat doi ani mai târziu, pe 2 septembrie 1958. Înainte, aici a funcționat sediul Președinției Consiliului de Miniștri, iar apoi, din 1947, Institutul de Studii Româno-Sovietice.

Muzeul este organizat în trei săli ale palatului și prezintă cronologic mărturii din viața și activitatea lui George Enescu, astfel sunt expuse fotografii, manuscrise, instrumente muzicale, obiecte și documente. Aici se află, alături de vioara pe care Enescu a primit-o cadou de la un unchi de-al său, la vârsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome și medalii care i-au fost conferite, printre care și cea a Legiunii Franceze de Onoare, masca și mâna mortuară.

Cuplul Enescu a locuit, între 1945–1946, în căsuța albă din spatele palatului, unde este amenajată Casa Memorială „George Enescu”. Cu un hol larg, în dreapta și în stânga căruia se întind cele câteva încăperi nu prea încăpătoare, în stânga biroul compozitorului, care adăpostește masa de lucru, pe care se păstrează câteva partituri, ochelarii, tocul, dar și un mic pat.

Muzeul mai are și alte funcționalități, prezintă expoziții permanente, cât și expoziții temporare, care ilustrează viața și opera marelui muzician, susține, prin programele culturale permanente pe care le organizează, promovarea creației muzicale românești și străine, precum și a artei interpretative

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Na%C8%9Bional_%E2%80%9EGeorge_Enescu%E2%80%9D

 

George Enescu – Poema Română (Romanian Poem)

 

Concertul de deschidere al Concursului Internaţional George Enescu 2020

Sâmbătă, 30 august, TVR1 a transmis în direct Concertul de deschidere al Concursului Internaţional George Enescu 2020

 

***** [In English] *****

The National Museum „George Enescu” in Bucharest was established

2 September, 1958

The Cantacuzino Palace was built by architect Ion D. Berindey in French Baroque/Art Nouveau style, in 1901-1903, for Gheorghe Grigore Cantacuzino, mayor of Bucharest and former prime-minister. After his death, the building was inherited by his son, Mihail G. Cantacuzino, who died prematurely in 1929. Mihail’s wife Maria remarried in December 1939 with music composer George Enescu. After the death of George Enescu in 1955, his wife stated in her will that the palace would host a museum dedicated to the artist.

It exposes the musician’s personal documents and objects.

More on: https://www.georgeenescu.ro/en/

*****

 

George Enescu – Ballade for violin and orchestra, Op.4, Monte Carlo Philarmonic, Conductor: Gianluigi Gelmetti, Violin: David Garrett

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MuzeulNaționalGeorgeEnescu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Muzeul Național „George Enescu” – Today’s Memory2 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: