Istoria RomânieiRomânia frumoasăToday's Memory

Amintirea de azi – Castelul Peleș – Today’s Memory

Inaugurarea Castelului Peleș

25 septembrie/7 octombrie 1883


Situat la poalele munților Bucegi, de-a lungul râului Peleș și mai sus de mănăstirea Sinaia, în locul pitoresc cunoscut ca Masivul Piatra Arsă, Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J.D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Salonul Imperial

Lucrările au durat între 1873–1883, în 1875 s-a pus piatra de temelie a castelului, iar în 25 septembrie/7 octombrie 1883 a avut loc inaugurarea oficială.

În toastul său, regele a spus: „Am clădit acest castel ca semn durabil că dinastia liber aleasă de națiune este adânc înrădăcinată în aceată țară frumoasă și că recompensăm dragostea poporului nostru prin încrederea nelimitată pe care o avem în viitorul scumpei noastre patrii”.

Castelul Peleș - Scară Interioară
Scară interioară

Chiar după inaugurare, Peleșul a suferit modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală s-a ajuns abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Regele a supravegheat îndeaproape lucrările de construcție, până la terminarea lor, în 1914.

Intrarea

Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul. Castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine.

Holul de onoare

Peleșul este înconjurat de grădini splendide, opera mai multor arhitecți peisagiști, fiecare dintre ei lăsându-și amprenta în designul parcurilor și grădinilor castelului.

Castelul Peleș din Sinaia – Interior și Exterior

Cu ocazia inaugurării Castelului Peleș, autoritățiile au declarat Sinaia oraș.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_Pele%C8%99

https://artsandculture.google.com/exhibit/o-perla-de-arhitectura-romaneasca-pele%C8%99-castle-peles-national-museum/XgKSueL02nviKw?hl=ro

 

***** [In English] *****

Peleș Castle inauguration

25 September/7 October 1883

Peleș Castle is a Neo-Renaissance castle in Romania, in the Carpathian Mountains, near Sinaia, Prahova County on an existing medieval route linking Transylvania and Wallachia.

Dormitorul Regelui

The castle was built by King Carol I of Romania (1839–1914), under whose reign the country gained its independence. The design was made by German architect Johannes Schultz and Romanian architect Carol Benesch. Later additions were made by the Czech architect Karel Liman. Now, Peleș Castle is museum.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Pele%C8%99_Castle

*****

 

Highlights of Peles Castle in Sinaia, Romania

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #CastelulPeleș #PeleșCastle

0 comentarii la „Amintirea de azi – Castelul Peleș – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: