Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Maria Tănase – Today’s Memory

2020 - Maria-Tanase-1913-1963

Maria Tănase

25 septembrie 1913, București – 22 iunie 1963, București


 

Maria Tănase a fost o celebră interpretă de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă, supranumită Pasărea măiastră de către Nicolae Iorga.

A debutat în revista Cărăbuș-Express cu pseudonimul Mary Atanasiu, ales de Constantin Tănase (1938). În același an a imprimat Mansarda (romanță de Nello Manzatti) la casa de discuri Lifa Record, aceasta fiind prima imprimare a artistei.

Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a susținut pe viu un program de cântece românești la emisiunea Ora satului: M-am jurat de mii de ori, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Când o fi la moartea mea.

M-am jurat de mii de ori (1936-1940)

A cântat la Teatrul Alhambra al lui Nicolae Vlădoianu, unde a lansat cu mare succes Mi-am pus busuioc în păr și Habar n-ai tu, ambele cu muzica lui Ion Vasilescu.

Mi-am pus busuioc în păr

La Expoziția Universală de la New York, New York World’s Fair (1939), a cântat împreună cu orchestra lui Grigoraș Dinicu și cu naistul Fănică Luca. Aici a avut ocazia să-i cunoască pe George Enescu și pe Constantin Brâncuși.

Lume, lume (World, world)

Spre sfârșitul anului 1940, Garda de Fier i-a interzis să mai apară în public și, din ordinul Ministerului Propagandei, au fost distruse toate discurile de patefon existente cu Maria Tănase în discoteca Radio-ului, precum și matrițele acestora de la casa de discuri Columbia, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei mișcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca etnomuzicologul Harry Brauner, cel care a cules în 1929 cântecul Cine iubește și lasă, și jurnalistul Stephan Roll (Gheorghe Dinu).

Cine iubește și lasă (Who Loves and Leaves – Curse)

În 1941, într-un turneu artistic în Turcia, a cântat în revista Melody Revue de la Istanbul cu prilejul inaugurării Teatrului de vară Taxîm, fiind desemnată cetățean de onoare de președintele Turciei. La reîntoarcerea în țară, alături de echipe formate din cele mai selecte elemente ale teatrului și muzicii românești a cântat răniților din război.

Mărie și Mărioară

A avut un repertoriu extrem de vast care a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete.

Mărioară de la Gorj

O selecție de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicată de Editura Muzicală în 1963 în broșura Cântecele mele – Maria Tănase. A jucat pe scena Teatrului Municipal în Cadavrul viu de Tolstoi și în Horia de Mihail Davidoglu. A cântat în opereta Mascota de Edmond Audran și rolul principal din comedia muzicală Sfinxul de la Hollywood de Ralph Benatzky. A cântat în filmele Se aprind făcliile (1939 – film care s-a pierdut), România, Ciulinii Bărăganului și în scurt-metrajul muzical Mic album muzical. A fost distinsă cu Ordinul Muncii cls. a III-a, Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul de Artist emerit

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_T%C4%83nase

 

Maria Tănase – Maria Tănase, vol. 1

 

***** [In English] *****

Maria Tănase

25 September 1913, Bucharest – 22 June 1963, Bucharest

 

Maria Tănase was a celebrated Romanian singer and actress. Her music ranged from traditional Romanian music to romance, tango, chanson and operetta.

Maria Tănase has a similar importance in Romania to that of Édith Piaf in France or Amália Rodrigues in Portugal.

In her nearly three-decade-long, she became widely regarded as Romania’s national diva, being admired for her originality, voice, physical beauty and charisma. In Romania, she is still regarded as a major cultural icon of the 20th century.

Cântec de leagăn

She debuted at the Cărăbuș Theatre of Constantin Tănase but her real debut took place on June 2, 1937 with the stage name Mary Atanasiu in the musical theaters, Alhambra and Gioconda. She represented Romania at the International Exhibition in Paris (1937), as well as at the 1939 New York World’s Fair. In that time, she made her first recordings for the Romanian Radio Society, which contributed to her fame. Unfortunately, these early recordings have been destroyed.

During World War II, together with George Enescu, George Vraca and Constantin Tănase, she was making stage tours singing in front of soldiers injured on the battlefield.

Maria Tănase received the State Prize, the medals Ordinul Muncii (The Order for Activity), Premiul de Stat (The State Award), and the title Artistă Emerită (Honoured Artist of the Republic) for her contributions to the arts.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_T%C4%83nase

*****

 

Maria Tănase – Maria Tănase, vol. 2

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MariaTănase

5 comentarii la „Amintirea de azi – Maria Tănase – Today’s Memory

  1. Pingback: ZIUA DE 26 APRILIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  2. Pingback: ZIUA DE 30 MAI ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  3. Pingback: Constantin Tănase

  4. Pingback: 2 Septembrie în istoria românilor

  5. Pingback: Fărâmiță Lambru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: