Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Petre Țuțea – Today’s Memory

Petre Țuțea

6 octombrie 1902, Boteni, Muscel/Argeș – 3 decembrie 1991, București


 

Petre Țuțea a fost economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității din Cluj, cu licența și doctoratul în drept cu calificativul Magna cum Laudae. Deși doctor în Drept, s-a specializat în economie, conform vocației sale reale. A fost referent în Ministerul Industriei și Comerțului, unde a avansat pînă la funcția de director de studii, apoi detașat în Germania la Agenția economică din Berlin.

Petre Țuțea despre liberalism

După 6 septembrie 1940 Conducerea Mișcării Legionare i-a încredințat lui Țuțea funcția de secretar general la Ministerul Economiei Naționale și, în această calitate, a făcut parte din diverse delegații care au purtat negocieri economice la Berlin și la Moscova. După Rebeliunea legionară a fost deținut pentru scurtă vreme în Lagărul de la Târgu Jiu, după care a fost eliberat și repus în funcție.

Acuzat de spionaj în favoarea anglo-americanilor, a fost din nou închis și eliberat în urma amnistiei din 1964… Supranumit Socrate al României datorită preocupărilor filosofice și a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare.

Petre Țuțea – Ultimul mesaj pe patul de moarte

Din cauza interdicției de a publica, dar și a persecuțiilor de după 1989, nu a apucat să-și vadă numele pe coperta unei cărți în timpul vieții. Ulterior însă, scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile: Bătrânețea și alte texte, Tratat de economie politică, Comentarii la Platon, Reflecții religioase asupra culturii, Filosofia nuanțelor, Introducere mistică în filosofia modernă

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_%C8%9Au%C8%9Bea

 

Cuvantul care Zideste • Interviu realizat în 1990 de Vartan Arachelian

 

***** [In English] *****

Petre Țuțea

October 6 1902, Boteni, Argeș County – December 3, 1991

 

Petre Țuțea was a Romanian philosopher, journalist and economist, surnamed The Romanian Socrates.

His father, Petre Bădescu, was a Romanian Orthodox priest and his mother, Ana Țuțea, was of peasant stock. After the First World War, Țuțea left his village to finish high school in Cluj and went on to study law at the University of Cluj. After graduating, he obtained a PhD in Administrative Law, also at the University of Cluj.

Țuțea moved to Bucharest and in 1932 he founded, together with Petre Pandrea, a leftist newspaper, Stânga (The Left), that was quickly and forcefully closed by the government.

Statement – Petre Țuțea’s „Declaration” to Emil Cioran

”According to an anecdote told by Emil Cioran, Țuțea once went to a newspaper stands and bought the Soviet newspaper Pravda, despite not being able to read Russian, then kissed it, showing his appreciation for Marxist ideology.

Nevertheless, later in life, he would change his political views, departing from the Marxism and later became a devout Orthodox Christian.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Petre_%C8%9Au%C8%9Bea

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #PetreTutea

0 comentarii la „Amintirea de azi – Petre Țuțea – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: