Maria Filotti

9 octombrie 1883, Batogu, Brăila – 5 noiembrie 1956, București


 

Maria Filotti a fost actriță și directoare de teatru din România.

La examenul de bacalaureat a susținut o dizertație cu tema Opera politică și literară a lui Dumitrie Cantemir, fiind remarcată de președintele comisiei de examinare, profesorul universitar Ștefan Sihleanu, director al Teatrului Național București în acea perioadă, care a descoperit calitățile artistice înnascute ale Mariei Filotti. După terminarea studiilor liceale s-a înscris la Universitatea din București la secțiile Litere, Filosofie și Drept, dar Ștefan Sihleanu a determinat-o să încerce și la Conservatorul de Muzica și Arta Dramatică. A fost eleva maestrei Aristizza Romanescu, care i-a spus ce bucurii îi poate dărui scena și care l-a convins pe tatăl viitoarei artiste, cu ocazia unui turneu a teatrului din Craiova în drum spre Teatrul Național din Iași, să nu se împotrivească ca Maria să facă teatru. În anul 1906 a susținut examenul de absolvire a Conservatorului cu Fedra.

Ion Luca Caragiale – O noapte furtunoasă Teatru radiofonic Fragment (1941)

Și-a început activitatea încă din studenție, pe scena Teatrului Național din Iași, dar a fost solicitată la Teatrul Național din București foarte curând. A jucat în 167 de piese dintre care în 45 a deținut roluri principale. Rolurile au fost multe și variate, pe registre multiple, de la ingenue până la femei fatale, regine, personaje clasice, personaje de legendă, cochete și, „din când în când … câte un om adevărat”.

Maria Filotti în Lupii și oile de A. N. Ostrovski Fragment (1956)

Jocul său a îmbinat forța temperamentală cu aprofundarea psihologică a rolului. A apărut și în câteva filme. Timp de trei decenii a fost profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică București. Din 1930 a fost aleasă președinta Sindicatului Artiștilor Dramatici și Lirici, a fost membră, ca reprezentantă a României, în Comitetul Internațional al Societății Universale de Teatru și societară de onoare a Teatrului Național București. La dorința artistei, locuința sa din București a fost transformată în muzeu și deschisă publicului în 1965

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Filotti

 

Visul unei nopți de iarnă (1943)

 

***** [In English] *****

Maria Filotti

9 October 1883, Batogu, Brăila – 5 November 1956, Bucharest

 

Maria Filotti was a Romanian actress. She was described as one of the „prestigious actors of the great realistic school” and the „directress” of a theater „that made an important contribution to transmitting the experience from one generation to the next„.

She performed in 167 plays of which in 45 he played leading roles, as: La Gioconda by Gabriele D’Annunzio, l loco Dios by José Echegaray, L’étrangère by Alexandre Dumas fils, Kabale und Liebe (Intrigue and Love) and Mary Stuart by Friedrich Schiller, O scrisoare pierdută (A lost letter) by Ion Luca Caragiale, Wedding of Figaro by Beaumarchais, Chaika (The Seagull) by Anton Chekhov, etc. Also, she had some appeareances în movies: Înşir-te mărgărite, Independenţa României, Pe valurile fericirii (On the Waves of Happiness), Visul unui nopţi de iarnă, Citadela sfărâmată

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Filotti

*****

 

Citadela sfărâmată (1957)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MariaFilotti

4 comentarii la „Maria Filotti

  1. Pingback: Elvira Godeanu

  2. Pingback: 12 Mai în istoria românilor

  3. Pingback: 1 Septembrie în istoria românilor

  4. Pingback: 2 Septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: