Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Olga Tudorache – Today’s Memory

Olga Tudorache

11 octombrie 1929, Oituz, Bacău – 18 octombrie 2017, București


 

Olga Tudorache a fost actriță de teatru,film, radio și televiziune și profesor universitar, supranumită Marea Doamnă a teatrului Românesc. A absolvit în 1951 Institutul de Teatru și a fost angajată la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul „C. Nottara”. La noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978.

Efectul razelor gamma asupra anemonelor (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds) – Paul Zindel

A fost conferențiar universitar, apoi profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la catedra de actorie. A avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997). Retragerea efectivă din învățământ a avut loc în anul 2000. Zeci de roluri în teatru și film, regia de teatru la Studioul Cassandra pentru studenții săi, numeroase colaborări la televiziune, i-au adus supranumele de Marea Doamnă a teatrului Românesc.

Mihai Eminescu – Departe sunt de tine

A interpretat peste 70 de personaje de teatru, precum: Mașa din Cadavrul viu de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din Antoniu și Cleopatra, Regina din Vulpile de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester din Richard al II-lea, Elena Domnișor din Să nu-ți faci prăvălie cu scară, Beatrice, din Efectul razelor gamma asupra anemonelor de Paul Zindel. În film, a avut o activitate la fel de prolifică, având roluri în: Mihai Viteazul, Bietul Ioanide, Balanța, O vară de neuitat, Salata.

Bietul Ioanide (1979)

De-a lungul carierei, a fost recompensată cu numeroase distincții și premii, printre care Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer (2000), Decorația Regală Nihil Sine Deo, acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I (2013)

Manlio Santanelli – Regina mamă

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Olga_Tudorache

 

Regina Teatrului Românesc

 

**** [In English] *****

Olga Tudorache

11 October 1929, Oituz, Bacău – 18 October 2017, București

 

Olga Tudorache was the greatest Romanian stage and movie actress of 20 Century and university teacher.

She had a long career, spanning over 60 years, starring in more than 70 theatrical characters, directing plays of her students, appearing in 28 films.

Throughout her career she has received numerous professional awards.

*****

Femeia visurilor (The Woman of dreams) Directed by Dan Pița, whom also has anniversary today

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #OlgaTudorache

0 comentarii la „Amintirea de azi – Olga Tudorache – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: