România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ionel Voineag – Today’s Memory

1 - Ionel-Voineag-n.-1950

Ionel Voineag

1 noiembrie 1950, Brăila


 

Ionel Voineag este tenor și profesor universitar. În adolescență, la Brăila, a cântat în corul Liceului „Nicolae Bălcescu” și a urmat cursurile la Școala Populară de Artă, unde a studiat pianul, violoncelul și chitara clasică. Tot în această perioadă a luat și primele lecții de canto, cu profesoara Dorina Șerbănescu. Între 1969–1972, a fost student la secția Profesori de Muzică a Conservatorului „George Enescu” din Iași, apoi la secția Canto clasic, unde a studiat la clasa Maestrului Visarion Huțu, bariton, prim solist la Opera Română din Iași (1972–1976).

Giuseppe Verdi – Aida • Tamara Marković & Ionel Voineag

În 1970 a devenit membru al Corului de camera Animosi, creat și dirijat de Maestrul Sabin Păutza, iar în 1974, a susținut primul său recital vocal, la Sala de Concerte a Conservatorului „George Enescu”, fiind acompaniat la pian de maestrul Ioan Welt. Debutul, ca solist în repertoriul vocal-simfonic, a fost în 1975, cu rolul Lukas în oratoriul Anotimpurile de Joseph Haydn, pe scena Filarmonicii Moldova din Iași.

https://www.youtube.com/watch?v=OZIjTHXCCH0

Giacomo Puccini – Tosca • Galina Kalinina, Ionel Voineag, Eduard Tumagian, etc.

A fost prim-solist al Operei Române din Iași și al Operei Naționale din București, colaborator permanent al unor importante teatre lirice din țară și străinătate, interpretând numeroase roluri titulare în mari spectacole de operă.

Giuseppe Verdi – Luisa Miller

Între 1992–2016, a activat ca profesor universitar doctor de canto la Universitatea Națională de Muzică București,Departamentul Canto și Artele spectacolului musical

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ionel_Voineag

 

Countesa Maritza Bună ziua, fericire • Angela Gheorghiu & Ionel Voineag

 

***** [In English] *****

Ionel Voineag

November 1st, 1950

 

Ionel Voineag is a Romanian tenor, a fabulous singer and a great teacher. He gave his first vocal recital at the Conservatory Concert Hall, accompanied on piano by maestro John Welt (1974) and in 1982 he became the first-soloist of the National Opera in Bucharest. He had a brilliant artistic activity (1971-2006). Since 1992 and currently works as a Professor Doctor at the National University of Music Bucharest.

*****

 

Ionel Voineag – Opera Arias

 

#todaysmemory #romanifrumosi #IonelVoineag

1 comentariu la „Amintirea de azi – Ionel Voineag – Today’s Memory

  1. Pingback: Elisabeta Neculce-Carțiș

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: