România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Ștefan Bănică – Today’s Memory

Ștefan Bănică

11 noiembrie 1933, Călărași – 26 mai 1995, București


 

Ștefan Bănică a fost un actor complex de teatru și film, comedian, remarcat și ca un bun cântăreț. De copil, a cântat în corul de copii de la radio, a jucat în spectacole de teatru pentru școlari. A absolvit Institutul de Teatru din capitală în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finți și în timpul studenției făcea figurație la teatrele bucureștene.

Fane şi Măndica (1993) Rodica Popescu Bitănescu & Ştefan Bănică

A jucat la Teatrul CFR–Giulești în piese ca Băiat bun dar cu lipsuri de Nicuță Tănase, Escu și Titanic Vals de Tudor Mușatescu, la Teatrul Regional București l-a interpretat pe Mitică Popescu, din piesa cu același nume a lui Camil Petrescu. A jucat și pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” în D-ale carnavalului și O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Arsenic și dantelă veche de J. Kasserling, Nota zero la purtare de Virgil Stoenescu și Octavian Sava.

O scrisoare pierdută (1982)

Împreuna cu Stela Popescu, a interpretat roluri în spectacole de revistă și divertisment, la grădina Boema. Avea o voce foarte frumoasă, a interpretat melodii de neuitat ca Gioconda se mărită, Îmi acordați un dans, Cum am ajuns să te iubesc, Hei, coșar, coșar, Asta seară mă fac praf, Of, inimioara, Cântecul băiatului, Cine umblă prin vecini, Ce-aveți fetelor cu mine, Ce te uiți așa la mine, etc.

Stela Popescu, Ştefan Bănică şi mari artişti ai cântecelor de petrecere

A jucat in piese pentru Teatrul Național Radiofonic: Anecdotă provincială, Bărbierul din Sevilla, Districtul celălalt, Furtuna, Mincinosul, Mitică Râmătorian, Poveste de carnaval, Visul unei nopți de iarnă, etc. Printre filmele în care a jucat se numără: Dincolo de barieră, Golgota, Tunelul, Împușcături pe portativ, Zile de vară, Vin cicliștii, Cântecele mării, Brigada Diverse in alertă, Brigada Diverse intră in acțiune, Păcală, Fair Play, Septembrie, Nea Mărin miliardar, Singur printre prieteni, De ce trag clopotele, Mitică?, Harababura, Cel mai iubit dintre pământeni

Nea Mărin miliardar (1979)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_B%C4%83nic%C4%83

In English: https://en.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_B%C4%83nic%C4%83_Sr.

 

Ștefan Bănică – Muzică românească de colecție

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #StefanBănica

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ștefan Bănică – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: