Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – George Emil Palade – Today’s Memory

George Emil Palade

19 noiembrie 1912, Iași – 7 octombrie 2008, Del Mar, SUA


 

George Emil Palade a fost medic și om de știință american de origine română, biochimist specialist în domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel (1974), membru (din 1961) al Academiei de Știinte a SUA, membru de onoare (din 1975) al Academiei Române, membru de onoare (din 1989) al Academiei româno-americane de arte și științe (ARA) la Universitatea din California.

În 1930 s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității din București. A absolvit în 1940, obținând titlul de doctor în medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942–1945, a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa; cuplul a plecat în Statele Unite ale Americii, unde medicul a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. A descoperit ribozomii și a descris sistemul și funcțiile membranelor intracelulare. Specialist în domeniul biologiei celulare, este primul român distins cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină, pe care l-a câştigat în anul 1974, alături de Christian Renéde Duve şi Albert Claude, pentru „descoperirile privind organizarea structurală şi funcţională a celulei”.

George Emil Palade

Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology (Revista de Biologie Celulară), una dintre cele mai importante publicații științifice din domeniul biologiei celulare.

La 12 martie 1986, președintele Statelor Unite, Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice, iar în 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Colan.

A fost președinte de onoare al Fundației Naționale pentru Știință și Artă a Academiei Române

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Emil_Palade

 

Români care au schimbat lumea: George Emil Palade [TVR1]

 

***** [In English] *****

George Emil Palade

19 Noiembrie 1912 – 8 Octombrie 2008

 

George Emil Palade was a Romanian-American cell biologist. He was described as „the most influential cell biologist ever„. In 1974 he was awarded the Nobel Prize in Physiology and Medicine, together with Albert Claude and Christian de Duve. The prize was granted for his innovations in electron microscopy and cell fractionation which together laid the foundations of modern molecular cell biology, the most notable discovery being the ribosomes of the endoplasmic reticulum – which he first described in 1955. Palade also received the US National Medal of Science in Biological Sciences for pioneering discoveries of a host of fundamental, highly organized structures in living cells in 1986, and was previously elected a Member of the US National Academy of Science in 1961. He was also elected a Foreign Member of the Royal Society (ForMemRS) in 1984.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/George_Emil_Palade

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1974/palade/auto-biography/

*****

 

George Emil Palade

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #GeorgeEmilPalade

1 comentariu la „Amintirea de azi – George Emil Palade – Today’s Memory

  1. Pingback: ZIUA DE 7 OCTOMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: