Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Cella Delavrancea – Today’s Memory

Cella Delavrancea

15 decembrie 1887, București – 9 august 1991, București


 

Cella Delavrancea a fost o distinsă personalitate a culturii, pianistă, scriitoare și profesoară, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, soră a arhitectei Henrieta Delavrancea, a Niculinei Delavrancea și a lui Bebs Delavrancea.

A urmat studii de pian, la început în familie, apoi la Conservatorul din București, urmate de un stagiu de perfecționare la Paris. Întrucât tatăl său era un apropiat al familiei Caragiale, a crescut alături de fiii și fiica lui Caragiale, pe care i-a evocat în cărțile sale cu caracter memorialistic.

A concertat în Europa, de multe ori în duet cu George Enescu, cu care a urcat pe podium în recitaluri de sonate.

Cella Delavrancea – Preludiu în Do diez major – Lectură: Prolegomena (din capitolul Arpegii în ton m)

Și-a făcut debutul literar în revista lui Tudor Arghezi, Bilete de papagal, în 1929. Din 1950 a început cariera didactică, mai întâi ca profesoară la Liceul de muzică din București, predând apoi pianul la Conservatorul de muzică din București, din 1954 până la ieșirea la pensie. Mulți pianiști celebri au fost elevii săi: Nicolae Licăreț, Dan Grigore, Radu Lupu.

Rezistența prin cultură – Cella Delavrancea I

Din 1935 a publicat proză, amintiri sau a susținut cronica muzicală și plastică în Cuvântul, Muzica și poezia, Timpul, Curentul, România literară, Revista Fundațiilor Regale, ș.a. După anul 1950, a colaborat la Contemporanul, Gazeta literară, Secolul 20, Caietele Mihai Eminescu. Editorial, a debutat în 1946 cu volumul de nuvele Vraja, premiat în manuscris, de Editura Cultura Națională.

Rezistența prin cultură – Cella Delavrancea II

A fost autoarea unor nuvele, romane și texte cu caracter memorialistic. Volumul Scrieri (1982) i-a antologat întreaga operă literară, iar în Dintr-un secol de viață (1987) apar pe lângă paginile memorialistice, câteva portrete excepționale prin valoarea lor: Serghei Rahmaninov, Ferruccio Benvenuto Busoni, Rainer Maria Rilke, Paul Valéry, Gabriel Fauré. Alte opere literare: O vară ciudată, Arpegii în ton major, Mozaic în timp, Trepte muzicale, Scrisori către Filip Lahovari.

Extrem de longevivă, a fost primul artist din istoria culturii române care a participat la sărbătorirea propriului centenar, în 1988, la Ateneul Român, printr-un concert de gală în care a cântat alături de pianistul Dan Grigore

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cella_Delavrancea

 

Cella Delavrancea, discurs la Academia Română

 

***** [In English] *****

Cella Delavrancea

December 15, 1887 – August 9, 1991

 

Cella Delavrancea was a Romanian pianist, writer and teacher of piano, eldest daughter of writer Barbu Ștefănescu Delavrancea.

She concerts throughout Europe alongside great artists, often in duet with George Enescu. She worked as a teacher at the School of Music in Bucharest (1950-1954) and then at the Conservatory, where she launched a series of famous pianists as Nicolae Licăreț, Dan Grigore or Radu Lupu.

Cella Delavrancea is the author of essays, novels and memoirs texts.

Extremely long-lived, was the first artist in the history of Romanian culture who participated in the celebration of her centennial in 1988, at the Romanian Athenaeum, a gala concert where she sang with pianist Dan Grigore.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Cella_Delavrancea

*****

Cella Delavrancea – Studiu nr. 25 în Fa minor • Interpretat de Cella Delavrancea

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #CellaDelavrancea

3 comentarii la „Amintirea de azi – Cella Delavrancea – Today’s Memory

  1. Pingback: 25 Iulie în istoria românilor

  2. Pingback: ZIUA DE 29 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  3. Pingback: 24 Septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: