Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Emil Monția – Today’s Memory

Emil Monția

6 ianuarie 1882, Șicula, Arad – 15 februarie 1965, Șiria, Arad)


 

Emil Monția a fost compozitor clasic, culegător de folclor și avocat, unul dintre membrii Marelui Sfat Național Român aleși în Adunarea de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

A urmat cursuri de muzică la Timișoara, Oradea și Viena și a absolvit apoi Facultatea de Drept, cu titlul de Doctor în Drept obținut în 1906; din 1907, după obținerea diplomei, a practicat avocatura la Șiria. În primul război mondial, de pe frontul din Galiția, a ajuns în Rusia, prizonier în lagărul de la Darnița, a studiat la Kiev muzica rusească și a început să lucreze la opera de inspirație folclorică Ileana.

Emil Monția – Colindița • Corul Academic Divina Armonie, Dirijor Marius Firca

În primăvara anului 1918 s-a înrolat în Corpul de voluntari ardeleni și bucovineni, la Iași, iar în noiembrie 1918 a plecat în Transilvania pentru a participa la pregătirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. În 1919 a fost numit consilier pe lângă Ministerul Agriculturii și Comerțului.

Emil Monția – Sus la poarta Raiului • Corul Academic Radio, dirijor Dan Mihai Goia

Și-a petrecut următorii ani la București, în cercurile muzicienilor români, a luat parte la fondarea operei bucureștene, fiind și unul din fondatorii Operei din Cluj și al Societății Compozitorilor Români.

Emil Monția – Sus pe cruce mi l-au pus • Corul și Orchestra Universității din București, Corul de copii al Operei Naționale din București, Dirijor Vasile Corjos, Soliști Smaranda Drăghici, Elena Sersea, Ionuț Gavrilă

A compus suite de doine și cântece românești pentru pian: Codrule frunză galbenă, Doină haiducească, Doina vadului, suite de colinde: Colinde pentru pian nr. 1–44, Rătăceam într-o grădină și alte piese: Fata de la Cozia, Cercel, Moștenitorul, La fântâna cu găleată

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Mon%C8%9Bia

 

***** [In English] *****

Emil Monția

January 6, 1882, Șicula, Arad County – 15 February 1965, Șicula, Arad County

 

Emil Monția was a Romanian composer, folklore collector and lawyer, one of the members of the Great Romanian National Council elected in the Assembly of Alba Iulia, on December 1, 1918.

He took music lessons in Timișoara, Oradea and Vienna and then graduated from the Faculty of Law, with the title of Doctor of Law obtained in 1906; from 1907, after graduating, he practiced law in Șiria (Arad County). In the First World War, on the Galician front, he arrived in Russia, a prisoner in the Darnița camp, studied Russian music in Kiev and began working on the folk-inspired opera Ileana.

He lived in Bucharest, in the circles of Romanian musicians, took part in the founding of the State Opera in Bucharest, being also one of the founders of the Opera in Cluj and of the Society of Romanian Composers

*****

 

Emil Monția – Ileana Aria Ilenei • Soprano Marieta Grebenisan

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #EmilMonția

0 comentarii la „Amintirea de azi – Emil Monția – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: