Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Petrache Poenaru – Today’s Memory

Petrache Poenaru

10 ianuarie 1799, Benești, Vâlcea – 2 octombrie 1875, București


 

Petrache Poenaru a fost revoluționar pașoptist, pedagog, inventator, inginer și matematician, membru titular (din 1870) al Academiei Române.

În timpul facultăţii, pe care a urmat-o la Craiova, a participat la revoluţia lui Tudor Vladimirescu. Lipsit de calităţile necesare unui luptătora ajuns însă în atenţia lui Vladimirescu datorită calităţilor sale organizatorice, astfel că l-a „cooptat” în echipa sa de conducere. Tot atunci, a lansat primul ziar românesc de propagandă, Foaia de propagandă, în care a prezentat, într-o manieră echilibrată, opţiunile politice despre revoluţia condusă de Vladimirescu.

La recomandarea lui Tudor Vladimirescu, după înfrângerea revoluției, a plecat la Viena, iar apoi la Paris, unde a studiat Filologia și Politehnica, devenind absolvent al Școlii Politehnice din Paris.

În timpul studiilor la Paris, a brevetat primul toc rezervor din lume, la vremea respectivă cunoscut sub numele de stilograf; brevetat mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208/25 mai 1827), cu titlul Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală (plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre). Cu această ocazie, Poenaru a devenit practic primul român care a obţinut un brevet de invenţie. Din păcate, nu și-a putut materializa invenția la adevărata ei valoare. Nu a reuşit să lanseze stilograful în producţie de serie, ceea ce l-a împiedicat să dezvolte instrumentul de scris într-unul şi mai performant. Prevedea inventarea unui piston care să asigure o încărcare mai uşoară cu cerneală a stiloului… Ideea a fost preluată în 1884 de Lewis Edson Waterman, care a transformat stilograful într-un veritabil stilou care se poate umple prin intermediul peniţei.

Revenit în țară, a fost unul dintre organizatorii învățământului național românesc, fondatorul Colegiului Național „Carol I” din Craiova, s-a implicat în domenii legate de învățământ, administrație și inovație. A participat activ la înfiinţarea Societăţii Filarmonice, a fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava, director general al mai multor școli.

Între 1834–1836 a insistat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal în Muntenia. Împreună cu alți oameni de seamă a contribuit la înființarea în 1835 la Pantelimon a Școlii de Agricultură.

În ciuda implicării sale în politică, s-a alăturat Revoluţiei de la 1848, a făcut parte din Comisia de eliberare a robilor ţigani, motiv pentru care a ajuns și în închisoare.

Din poziția de membru al Eforiei Școlilor Naționale în 1850 a devenit co-fondator al Școlii de Poduri și Șosele (actuala Universitate de Construcții din București),  membru în Comisia Documentelor, Comisia de Stat,  Asociaţia Literară, etc. Tot în această perioadă, ca membru în Comia Tehnică a Departamentului Treburilor din Lăuntru, a promovat introducerea unor maşini în Ţara Românească – una dintre primele a fost o dragă importată din Paris, care a curăţat Dâmboviţa de gunoaie. A participat activ la lucrările de construcţie a unei fabrici de cărămizi. A fost autorul primului curs de geometrie din ţara română şi coautor al primului dicţionar francez-român.

În discursul de recepție la primirea în Academia Română, a susținut că cele 5 luni cât a fost pandur și haiduc i-au schimbat complet destinul și va păstra toată viața în inimă acele clipe mărețe

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Petrache_Poenaru

 

Stiloul lui Petrache Poenaru

 

***** [In English] *****

Portret de Constantin Lecca

Petrache Poenaru

10 January 1799 – 2 October 1875

 

Petrache Poenaru was a Romanian inventor of the Enlightenment era. Poenaru, who had studied in Paris and Vienna and, later, completed his specialized studies in England, was a mathematician, physicist, engineer, inventor, teacher and organizer of the educational system, as well as a politician, agronomist, and zootechnologist, founder of the Philharmonic Society, the Botanical Gardens and the National Museum of Antiquities in Bucharest.

While a student in Paris, Petrache Poenaru invented the world’s first fountain pen, an invention for which the French Government issued a patent on 25 May 1827, with the code number 3208 and the description ”plume portable sans fin, qui s’alimente elle-meme avec de l’ancre” („never-ending portable pen, which recharges itself with ink„).

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Petrache_Poenaru

 

Envisioned in Romania – Petrache Poenaru

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #PetrachePoenaru

2 comentarii la „Amintirea de azi – Petrache Poenaru – Today’s Memory

  1. Pingback: 5 Iunie în istoria românilor

  2. Pingback: Gheorghe Lazăr

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: