~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~


Marin Moraru

31 ianuarie 1937, București – 21 august 2016, București

 

Marin Moraru a fost un mare actor de teatru, film, televiziune și radio. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.

I.L. Caragiale – Căldură mare • Marin Moraru și Radu Beligan

A jucat pe scenă la Teatrul Tineretului, Teatrul de Comedie, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, a fost conferențiar universitar la IATC București. Din anul 2002 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București (1971–1974).

Toamna bobocilor (1975)

 

Iarna bobocilor (1977)

A jucat în peste 30 de piese de teatru: Troilus și Cresida, Femeia îndărătnică de W. Shakespeare, Capul de rățoi de George Ciprian, D’ale carnavalului, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Leonce și Lena de G. Buchner, Romulus cel Mare de Friedrich Dürrenmatt, Gaițele de Alexandru Kirițescu, Take, Ianke și Cadîr de Victor Ion Popa. Filme de referință: Actorul și sălbaticii, Toamna bobocilor, Operațiunea Monstrul, Iarna bobocilor, Concurs, Ringul, Cuibul de viespi.

Aspirina si piramidonul • Marin Moraru și Marian Hudac

A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce, distins cu Premiul Gopo (2009) al Asociației pentru promovarea Filmului Românesc, pentru întreaga carieră, Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.

Concurs (1982)

 „După ce în copilărie a visat să devină aviator, destinul i-a rezervat un loc în galeria marilor personalităţi culturale ale ţării, iar după o carieră strălucită de peste cinci decenii, în care a jucat şi încântat în sute de roluri în teatru şi film, a ajuns un veritabil etalon de profesionalism în cultura naţională. Modest şi jovial, emotiv din cale-afară, dezinvolt şi vivace, Marin Moraru a primit din partea spectatorilor dragoste şi admiraţie, într-un raport care a arătat mereu că respectul pentru meserie, dragostea de ţară, credinţa în valori, nu sunt clişee desuete, ci au reprezentat elemente existenţiale definitorii ale minunatului artist” (Cornel Spiru: Marin Moraru – actorul genial cu suflet de copil)

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Marin_Moraru

 

Profesioniştii cu Marin Moraru

 

***** [In English] *****

Marin Moraru

31 January 31, 1937, Bucharest – 21 August 2016, Bucharest

 

Marin Moraru was a Romanian theater and film actor.

He has worked as an actor on stage at Theatre of Youth, Comedy Theatre, Theatre „Lucia Sturdza Bulandra” and the National Theatre „Ion Luca Caragiale”, in great roles of classical and modern theater (W. Shakespeare, I.L. Caragiale, Samuel Beckett, Maxim Gorki, Victor Ion Popa, etc).

Marin Moraru played in more than 30 movies, Un comisar acuză (1974), Actorul și sălbaticii (1975), Toamna bobocilor (1975), Operațiunea Monstrul (1976), Concurs (1982), Cuibul de viespi (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), etc.

Since 2002, Marin Moraru was honorary associate of National Theatre in Bucharest.

*****

Operațiunea Monstrul (1976)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MarinMoraru

0 comentarii la „Marin Moraru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: