~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Leon Biju

2 februarie 1880, București – 16 februarie 1970, București


Leon Biju a fost pictor, grafician, litograf și profesor. S-a născut într-o familie de intelectuali, originară din Europa Centrală, care a primit cetățenia română abia în 1911. A urmat Școala de Belle-Arte din București, unde a studiat cu G.D. Mirea, Dimitrie Serafim și Alexandru Tzigara-Samurcaș, absolvind-o în 1906, cu Distincție și medalie. Și-a pregătit examenul de absolvire cu Sava Henția, Ion Georgescu și acuarelistul Spenrlick, dar și cu tatăl său, Alexandru Biju, inginer de cale ferată cu talent de miniaturist. Concomitent cu Școala de Belle Arte, a urmat un timp și Conservatorul, la clasa de canto a profesorului Ștefănescu, studii pe care însă nu le-a încheiat.

În 1906 a plecat la Paris, a fost admis la Academia de Belle-arte, dar a renunțat în favoarea Academiei Julien. Până în 1913, când a fost nevoit să se întoarcă în țară pentru războiul balcanic, a participat la Salonul de toamnă din Paris și Champs-Elysées.

La plajă
Țărm la Balcic
Case dobrogene
Coasta de Argint
Case la margine de oraş
Început de iarnă

Începutul Primului Război Mondial l-a obligat să se întoarcă din nou în țară, s-a implicat în viața artistică bucureșteană, devenind membru al Cenaclului Idealist, un cenaclu literar-artistic cu caracter simbolist. Între 1915–1916 a fost profesor de desen la Bârlad. A participat la Primul Război Mondial, la luptele din Dobrogea, la Turtucaia fiind rănit și luat prizonier de bulgari. După război, s-a întors la București, a făcut o lungă călătorie de documentare în Italia. Între 1919–1947 a participat constant la Salon și la expozițiile Tinerimii Artistice, iar prima expoziție personală a deschis-o în 1927. Chiar și Regina maria a cumpărat din operele sale.

Doi ani mai târziu a întreprins o călătorie care i-a marcat profund opera. Plecat pentru doar două săptămâni în Egipt, avea să rămână acolo 4 ani, fascinat de lumea geografic aridă, dar bogată prin oamenii și vestigiile sale. A călătorit îndelung la Cairo, Luxor, Assuan lucrând intens peisaje, vestigii, felahi, dar mai ales femei, surprinse în veșminte locale, în variate posturi. La întoarcerea în țară, expoziția deschisă în februarie 1934, la Sala Dalles, cu 146 de picturi si 100 de desene, a fascinat deopotrivă publicul și criticii.

Scenă din Assuan
Peisaj din Egipt
Egipteancă
Tătăroaice

A fondat Sindicatul Artelor Frumoase, împreună cu Adam Bălțatu, Paul Molda, Lucian Grigorescu, Gheorghe Chirovici și Gheorghe Simotta. A manifestat simpatii legionare. După căderea regimului legionar, sindicatul a fost dizolvat și opera sa, marginalizată.

Lalele negre
Canceu cu trandafiri

A fost deținut politic sub regimul comunist, datorită acuzațiilor de vederi legionare din perioada interbelică.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Leon_Biju

Surse fotografii: http://galeriidearta.blogspot.ro/2013/06/leon-biju-2-februarie-1880-1970-pictor.html și

http://artindex.ro/2012/05/16/biju-al-leon/

 

***** [In English] *****

Leon Biju

2 February 1880, Bucharest – 16 February 1970

 

Leon Alexandru Biju was a Romanian painter, lithographer, artist and craftsman, former political prisoner under the communist regime in Romania. He attended the National School of Fine Arts (1899–1906). During studies he has met Constantin Brancusi, which was befriended and they will meet later in his life.

Leon Biju organized his first solo exhibition in 1927 in Art House hall in Bucharest, where he exhibited 80 paintings. Even the Queen Mary bought several works.

Intimitate
Five c’Clock
După Bal

Biju traveled to Morocco, Algeria, Egypt, Bulgaria and exhibited works from his travels.

After the end of the Second World War, labeled the new Communist regime in Romania as legionnaire, was completely marginalized, Leon Biju being avoided by all and leading a life anonymously.

 *****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #LeonBiju

0 comentarii la „Leon Biju

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: