10feb - Cetatea Suceava capitala Moldovei

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Prima menționare a Cetății Suceava drept capitală a statului feudal Moldova

10 februarie 1388


Cetatea Suceava se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale României. A fost principala reședință a domnitorilor Moldovei din timpul lui Petru al II-lea Mușat până în 1566 când Alexandru Lăpușneanu a transferat capitala la Iași. A îndeplinit rolul de capitală a Principatului Moldovei timp de aproape două secole, până în 1565. Istoria așezării se leagă de numele câtorva dintre cei mai cunoscuți voievozi ai Moldovei, precum Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.

A fost atestată documentar în anul 1388, în vremea în care domn al Moldovei era Petru al II-lea Mușat (1375–decembrie 1391), cel care a mutat capitala de la Siret la Suceava. Prima atestare documentară a cetății Sucevei a apărut într-o scrisoare trimisă, chiar din această cetate, regelui Poloniei, Wladislaw al II-lea Jagelo, care îi solicitase domnitorului Moldovei, Petru Mușat, o importantă sumă de bani, aproximativ 4.000 de ruble de argint. Petru Mușat i-a împrumutat doar 3.000 de ruble de argint, iar drept garanție, domnitorul Moldovei a primeit regiunea Pocuția, o provincie de 8.000 de km pătrați, și orașul Halici, care puteau fi ocupate în caz de nerespectare a termenului de restituire al banilor.

Împrumutul nu a fost returnat niciodată în întregime. Documentul s-a încheiat cu textul „… Și s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul nașterii Domnului 1388

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Suceava

Fotografii: Prof. Vasile Bouaru

 

Cetatea de Scaun a Sucevei

 

***** [In English] *****

The first mention of city-fortress Suceava, as the capital of the feudal state of Moldova

10 February 1388

Suceava is the Suceava County seat in Bukovina region, in north-eastern Romania. The city was the capital of the Principality of Moldavia from 1388 to 1565 and main residence of the Moldavian princes. During the rule of Alexandru Lăpușneanu, the seat was moved to Iași in 1565 and Suceava failed to become the capital again.

Together with the rest of Bukovina, Suceava was under the rule of the Habsburg Monarchy (later Austria-Hungary) from 1775 to 1918. At the end of World War I, it became part of Greater Romania.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Suceava

*****

Suceava – The Seat Fortress

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #CetateaSuceava

0 comentarii la „Cetatea Suceava2 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: