10feb - Maria Cebotari 1910 1949 cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Maria Cebotari

10 februarie 1910, Chișinău, Imperiul Rus/R. Moldova – 9 iunie 1949, Viena


 

Maria Cebotari a fost actriță și cântăreață de operă, una dintre cele mai mari soprane din lume în anii ’30 și ’40 ai secolului trecut. A devenit cetățean român după Unirea din 1918 și și-a păstrat cetățenia până la moarte, deși Basarabia avea să intre sub stăpânire sovietică în vara anului 1940. Preotul paroh i-a descoperit talentul și a îndemnat-o să urmeze studii de specialitate. A urmat Conservatorul Unirea din Chișinău (1924–1929). În 1926, a fost descoperită de contele Alexander Virubov, actor al Teatrului de Artă din Moscova, care căuta o fată care să cânte în rusește și a rămas fascinat de vocea și frumuseţea ei. A fost angajată actriță la Teatrul de Artă din Moscova. Împreună cu teatrul rus, a dat reprezentaţii la București, după care a plecat să joace pe marile scene din Europa.

Giacomo Puccini – Madama Butterfly Maria Cebotari & Marcel Wittrisch (rec. 1940)

A debutat în 1931 la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini și a rămas solistă acolo până în 1943. S-a căsătorit cu Virubov și împreună au plecat la Berlin, unde contele a jucat într-un film, iar ea a dat reprezentații și pe scena operei de stat din Berlin (1935–1943), în La Bohème sau Madame Butterfly. În scurt timp a devenit cunoscută în toată Europa, jucînd în piese de Wolfgang Amadeus Mozart – a avut mare succes în rolul contesei din opera Nunta lui Figaro, Richard Strauss – care a și scris pentru ea opera Salomeea, în care și-a interpretat rolul inegalabil, Ceaikovski sau Verdi. Ulterior a fost angajată solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas pentru tot restul vieții.

Richard Strauss – SalomeEs ist kein Laut / Ach! du wolltest mich nicht • Royal Opera House Covent Garden, conductor Clemens Krauss, with: Maria Cebotari, Juliuz Patzak and Elisabeth Höngen (1947)

A luat parte la festivalurile muzicale din Salzburg la invitațiile lui Bruno Walter și Herbert von Karajan, a cântat sub bagheta unor mari dirijori ca Fritz Bush, Arturo Toscanini, Clemens Krauss, Karl Böhm, Wilhelm Furtwängler. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin.

Mozart – Don Giovanni Or sai chi l’onore; Crudele? Non mir dir (the early 1940s)

A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci. În 1937, în timpul turnării filmului Starke Herzen im Sturm l-a cunoscut pe actorul Gustav Diessl, de care s-a îndrăgostit. A divorţat de Virubov și s-a căsătorit cu Diessl, în același an. După aproape zece ani de la căsătorie, în urma a două infarcte, soţul ei a murit. L-a urmat după numai un an.

În România, numele ei a fost interzis pe toată durata regimului comunist.

Maria Cebotari în turneu la București, 1943

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Cebotari

și http://willypragher.blogspot.com/2016/04/maria-cebotari-turneu-la-bucuresti-in.html

 

Giuseppe Verdi – Traviata Addio del passato

 

***** [In English] *****

Maria Cebotari (2)Maria Cebotari

10 February 1910, Chișinău – 9 June 1949

 

Maria Cebotari was a celebrated Romanian soprano and actress born in Bassarabia, Russian Empire (now Republic of Moldova), who made her career in Germany & Austria.

Cebotari had an extremely versatile voice, and her repertoire covered coloratura, soubrette, lyric and dramatic roles. She concentrated on four composers – Mozart, Richard Strauss, Verdi, Puccini. Richard Strauss described her as the best all-rounder on the European stage, and she is never late and she never cancels. Herbert von Karajan, during a BBC interview decades after her death, said she was the greatest Madame Butterfly he had ever conducted.

Beniamino Gigli & Maria Cebotari in the film Solo Per Te (1938)

Beside her successful career at the opera houses, Cebotari appeared in several films related to operas.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Cebotari

*****

 

Giacommo Puccini – Tosca Vissi d´arte, Starke Herzen (1938)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MariaCebotari

1 comentariu la „Maria Cebotari4 min read

  1. Pingback: 9 Iunie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: