~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Victor Rebengiuc

10 februarie 1933, București


 

Victor Rebengiuc este actor de film, teatru, radio, televiziune și voce, care a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. A terminat studiile secundare la Liceul Militar, care i-a insuflat un sentiment de disciplină. După o perioadă de colaborare cu o trupă de amatori din Vitan, a intrat la Institutul de Teatru, la clasa Aura Buzescu.

Din 1957, a fost membru al Teatrului Bulandra, jucând în peste 200 de roluri numai pe această scenă.

Victor Rebengiuc – Regal de poezie Arhiva de aur a TVR

După performanța sa în Pădurea spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei (1964), a devenit o figură majoră în cinematografia românească.

Victor Rebengiuc cu Ana Szeles, Gina Patrichi, Liviu Ciulei, Cannes 1965

În același an, s-a îndrăgostit la prima vedere de o colegă, Mariana Mihuț, care îi este alături și astăzi. Cei doi actori au un fiu, Tudor, născut în 1975, care a ajuns un cunoscut arhitect.

Pădurea spânzuraților (1964)

A jucat în Moromeții lui Stere Gulea, în filmele lui Dan Pița: Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei și Lucian Pintilie: De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Paradisul ultimelor opriri, Niki și Flo, Tertium non datur.

Pe scenă a jucat în piesele regizate de: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții.

Henrik Ibsen – Stâlpii societatii (Pillars of Society) (1988) Actul IV

A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (1990–1996) și director al Teatrului Bulandra (1996–1998).

Viața lui Rebengiuc în regimul comunist i-a oferit o perspectivă anticomunistă, iar unele dintre filmele sale din anii ‘80 au fost cenzurate sau interzise de oficialii țării. În 1989 a participat la Revoluția Română, făcând parte din cei care au intrat în clădirea Televiziunii Române. Ulterior, s-a poziționat împotriva forțelor politice despre care a crezut că reprezintă moștenirea regimului comunist în societatea modernă și a cerut condamnarea retrospectivă a comunismului. A avut o scurtă carieră în politică și, de la mijlocul anilor 1990, a susținut organizații non-guvernamentale.

Tuns, ras și frezat (Half shaved) (2012)

A primit 16 premii pentru rolurile interpretate magistral, dar și pentru „talent și verticalitate”. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967), Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler, decorația Nihil Sine Deo din partea regelui Mihai I. În anul 2008 a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC). Descris drept unul dintre „monștrii sacri ai teatrului și filmului românesc”, în 2008 i-a fost acordat un doctorat onorific din partea UNATC

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Rebengiuc

Vezi și: Victor Rebengiuc. Portret în 10 atitudini la 84 de ani

 

Moromeții (1987)

 

***** [In English] *****

Victor Rebengiuc

born 10 February 1933

 

Victor George Rebengiuc is an award-winning Romanian film and stage actor, also known as a civil society activist.

Since 1957, he has been a member of the Bulandra Theater company, acting in more than 200 roles only on that stage.

Rebengiuc was celebrated for his stage performances, appearing in plays directed by, among others, Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa and Alexandru Dabija.

Having had his breakthrough performance with Liviu Ciulei’s Padurea spanzuratilor (The Forest of the Hanged, 1964), Rebengiuc became a major figure in Romanian cinema and became especially renowned for his leading role in Stere Gulea’s Moromeții (1987). He also starred in films by Dan Pița and Lucian Pintilie.

Un cartuș de Kent și un pachet de cafea Film scurt (1983)

Rebengiuc’s life under the communist regime provided him an anti-communist perspective, and some of his 1980s films were censored or banned by the country’s officials. In 1989, he took part in the Romanian Revolution, when he was among the people who stormed into the Romanian Television building and broadcast the downfall of Nicolae Ceaușescu and an end to communist rule. Rebengiuc subsequently spoke out against political forces he believes stand for the regime’s legacy in modern society, and called for the retrospective condemnation of communism. As a public figure, he has had a brief career in politics, and, since the mid-1990s, endorses non-governmental organizations.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Rebengiuc

*****

Câinele japonez (The Japanese Dog) 2013

 

#todaysmemory #romanifrumosi #VictorRebengiuc

2 comentarii la „Victor Rebengiuc

  1. Pingback: 20 Iunie în istoria românilor

  2. Pingback: Marcel Iureș

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: